ΠερίεργαTeo Kanistras

Αλήθειες Μόνο: Τι Υπάρχει Μέσα σε μια Μαύρη Τρύπα

Επικοινωνήσαμε με έναν αστροφυσικό για να μας διαφωτίσει σχετικά με αυτό τα παράξενο «πράγμα» με την πανίσχυρη βαρυτική έλξη.

Το ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΟΝΟ έρχεται για να απαντήσει σε ερωτήματα, να καταρρίψει μύθους και να σε βάλει σε σκέψεις που ενδεχομένως ποτέ δεν είχες.

Μαθηματικές ανωμαλίες, αχανή βαρυτικά πηγάδια ή διαστημικές ρουφήχτρες. Έτσι έχουν χαρακτηριστεί οι μαύρες τρύπες. Πώς δημιουργείται όμως αυτό το παράξενο «αντικείμενο» με την πανίσχυρη βαρυτική έλξη; Ποιες είναι οι ιδιότητές του; Και τελικά μπορούμε ποτέ να μάθουμε τι υπάρχει μέσα σε μια μαύρη τρύπα; Ο Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής, Ανδρέας Ζέζας, απαντά:

Μια μαύρη τρύπα είναι ένα αντικείμενο με τόσο ισχυρή βαρύτητα από την οποία ούτε το φως δεν μπορεί να διαφύγει. Η ταχύτητα του φωτός είναι η μεγαλύτερη ταχύτητα που μπορεί να υπάρξει στη φύση. Οπότε, αν η ταχύτητα διαφυγής από την επιφάνεια ενός σώματος είναι ίση η μεγαλύτερη από τη ταχύτητα του φωτός, τίποτα δεν μπορεί να διαφύγει από αυτό. Επομένως η απάντηση στο τι υπάρχει μέσα μια μαύρη τρύπα είναι δεν γνωρίζουμε και ούτε μπορούμε να το μάθουμε.

Οι μαύρες τρύπες που παρατηρούμε στο διάστημα δημιουργούνται όταν ένα άστρο με μάζα τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλίου έχει καταναλώσει όλα του τα καύσιμα και δεν μπορεί πια να αποφύγει την βαρυτική του κατάρρευση. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός υπέρπυκνου αντικειμένου με πολύ ισχυρή βαρύτητα από το οποίο ούτε το φως δεν μπορεί να διαφύγει, δηλαδή μια μαύρη τρύπα.

Επομένως οι μαύρες τρύπες που υπάρχουν στο διάστημα έχουν προέλθει από υπέρπυκνο αέριο, το οποίο σίγουρα έχει αλλάξει φυσική κατάσταση λόγω των ακραίων συνθηκών που επικρατούν στο εσωτερικό της. Όμως επειδή ακριβώς δεν μπορούμε να λάβουμε καμία πληροφορία από το εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε τι κατάσταση είναι η ύλη που βρίσκεται εκεί.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε φτάσει στο όριο μιας μαύρης τρύπας δεν θα μπορέσει ποτέ να διαφύγει. Επιπλέον, οποιαδήποτε πληροφορία είχαμε σχετικά με τη σύσταση της ύλης που πέφτει στη μαύρη τρύπα έχει χαθεί για πάντα καθώς καμία πληροφορία δεν μπορεί να διαφύγει από το εσωτερικό της. Γι’ αυτό το λόγο το όριο μιας μαύρης τρύπας λέγεται «ορίζοντας γεγονότων», είναι δηλαδή το σημείο πέρα από το οποίο δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με τον εξωτερικό κόσμο.

Το μόνο που μπορούμε να γνωρίζουμε σχετικά με την ύλη από την οποία αποτελείται μια μαύρη τρύπα είναι η μάζα της, πόσο γρήγορα περιστρέφεται και εάν είναι ηλεκτρικά φορτισμένη. Αυτές είναι οι μόνες ιδιότητες που μπορούμε να μετρήσουμε εξωτερικά χωρίς να χρειαστεί να παρατηρήσουμε ακτινοβολία από τη μαύρη τρύπα, την οποία δεν μπορούμε να δούμε.

Γι΄ αυτό τον λόγο, είναι και εξαιρετικά δύσκολο να ανακαλύψουμε μια μαύρη τρύπα. Μπορούμε να την παρατηρήσουμε μόνο από την επίδραση της στο περιβάλλον της, για παράδειγμα πως επηρεάζει την κίνηση των άστρων που βρίσκονται δίπλα της, ή μέσω της προσέλκυσης αερίου από το περιβάλλον της, το οποίο καθώς πέφτει στο ισχυρό βαρυτικό πεδίο της θερμαίνεται και εκπέμπει ακτινοβολία. Όταν όμως το αέριο περάσει το όριο της μαύρης τρύπας, το μόνο που θα μπορούμε να μάθουμε για αυτό είναι η μάζα του και εάν περιστρεφόταν.

Ακολουθήστε την ιστοσελίδα teokanistras.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: vice.com

Back to top button