Quantcast
Δέκα Ερωτήσεις που Πάντα Ήθελες να Κάνεις σε Έναν Επαγγελματία Παίκτη Πόκερ
StoriesTeo Kanistras

Δέκα Ερωτήσεις που Πάντα Ήθελες να Κάνεις σε Έναν Επαγγελματία Παίκτη Πόκερ

«Σε βάθος χρόνου, η τύχη χάνει την αξία της και ο κερδοφόρος παίκτης θα βγάλει λεφτά». Τα τουρνουά εκατομμυρίων, η θεωρία των παιγνίων και το “exploit” του αντιπάλου.

Σούπερ σταρ του αθλητισμού, ηθοποιοί του Χόλιγουντ, μεγιστάνες και μέλη της ρωσικής μαφίας συγκαταλέγονταν στους σταθερούς πελάτες της Μόλυ Μπλουμ, της γυναίκας που διοργάνωνε τα πιο exclusive τουρνουά πόκερ στον κόσμο, πριν τη συλλάβει το FBI.

Όλοι κοιτάξαμε από την κλειδαρότρυπα και πήραμε μια γεύση της κινηματογραφικής καθημερινότητάς της, μέσα από την ταινία «Το Παιχνίδι της Μόλυ», με πρωταγωνίστρια την εξαιρετικά γοητευτική Τζέσικα Τσαστέιν.

Από την επιτυχία ανάλογων ταινιών, καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος του πόκερ ασκεί διαχρονικά μεγάλη γοητεία. Τύχη, στρατηγική, ιλιγγιώδη ποσά και ζωές που αλλάζουν με μια λάθος ή σωστή απόφαση. Σίγουρα, στο ανώτερο επίπεδο, μιλάμε για έναν από τους πιο πριβέ χώρους. Στα μεγάλα παιχνίδια, έχουν πρόσβαση ελάχιστοι.

Οι πλατφόρμες online gaming, φυσικά, έχουν αλλάξει εντελώς το παιχνίδι και πάρα πολλοί ερασιτέχνες δοκιμάζουν την τύχη τους. Η «έκρηξη» ενδιαφέροντος που έφερε ο κορονοϊός και η απομόνωση είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τους μη γνώστες και εύκολα κέρδη για τους επαγγελματίες παίκτες.

Ο Παναγιώτης, 29 ετών, ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και η περίοδος του κορονοϊού ήταν η πιο προσοδοφόρα της ζωής του. Αν κι έχει κάνει διάφορες δουλειές, για αρκετά μεγάλα διαστήματα -και μέχρι πρόσφατα- ζούσε αποκλειστικά από το πόκερ.

Ποιος απ’ όσους έχουν παίξει πόκερ, έστω και μια φορά στη ζωή τους, δεν έχει σκεφτεί πώς θα ήταν αν ζούσε ως επαγγελματίας παίκτης; Ο 29χρονος μάς εισάγει στο σύμπαν του πόκερ και ξεχωρίζει τους μύθους από τις αλήθειες: οι μπλόφες, τα μεγάλα τουρνουά με τα έπαθλα εκατομμυρίων, ο παράγοντας τύχη που σε βάθος χρόνου μηδενίζεται και η θεωρία των παιγνίων ως θεμέλιο του παιχνιδιού.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας επαγγελματίας παίκτης πόκερ;
Η πειθαρχία σε πολλά επίπεδα είναι το άλφα και το ωμέγα. Πρέπει να είσαι πειθαρχημένος με το κεφάλαιό σου, με το bankroll σου όπως λέγεται. Δηλαδή πρέπει να ξέρεις σε ποιο επίπεδο βρίσκεσαι ποκερικά, μέχρι πόσα χρήματα παίζεις και να μην πηγαίνεις παραπάνω.

Όταν κάθεσαι να παίξεις επίσης, δεν πρέπει να σε αποσπά τίποτα. Μία λάθος κίνηση μπορεί να αλλάξει όλο το τουρνουά και μετά να έχεις ένα ντόμινο κακών αποτελεσμάτων. Η κάθε απόφαση που θα πάρεις, μετράει πάρα πολύ. Όταν μιλάμε για τεράστια ποσά, δεν υπάρχει περιθώριο λάθους.

Ο παίκτης πόκερ πρέπει να έχει υπομονή, ψυχραιμία και συναισθηματική νοημοσύνη, να έχει τον έλεγχο των συναισθημάτων του. Δεν είναι τυχαίο ότι οι σκανδιναβικές χώρες βγάζουν πολύ καλούς παίκτες πόκερ, σε αντίθεση με τη Μεσόγειο. Εμείς είμαστε λίγο πιο θερμόαιμοι.

Επίσης, στο live παιχνίδι πρέπει να «διαβάζεις» πολύ καλά τα συναισθήματα του αντιπάλου σου. Φυσικά, άνθρωποι που δεν είναι ευφυείς δεν μπορούν να παίξουν καλό πόκερ, διότι οι αποφάσεις στηρίζονται σε θεωρία παιγνίων και μαθηματικά.

Τι ρόλο παίζει η φυσική κατάσταση στους παίκτες πόκερ;
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μόδα στον χώρο και ακούγεται πολύ ότι μετράει η φυσική κατάσταση. Αρκετοί πολύ καλοί επαγγελματίες κάνουν συγκεκριμένες δίαιτες, γυμνάζονται, με μοναδικό σκοπό να είναι καλοί στο παιχνίδι τους. Θα δεις όμως και πολύ καλούς παίκτες, που μπορεί να έχουν παραπάνω κιλά ή ακολουθούν το στερεότυπο του geek.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η φυσική κατάσταση παίζει μεγάλο ρόλο, όταν κάθεσαι να παίξεις από τις 12 το μεσημέρι, μέχρι τις 6 το πρωί. Όσο πιο καλά σωματικά είσαι, τόσο λιγότερο θα κουραστείς. Μετράει ακόμα και το ότι θα κάτσεις καλύτερα στην καρέκλα. Το μυαλό ακολουθεί το σώμα. Αν το σώμα σου τα έχει φτύσει, το μυαλό αρχίζει να μην παίρνει σωστές αποφάσεις.

Δέκα Ερωτήσεις που Πάντα Ήθελες να Κάνεις σε Έναν Επαγγελματία Παίκτη Πόκερ
UNSPLASH.COM

Πόσες ώρες είναι το μεγαλύτερο διάστημα που έχεις παίξει πόκερ;
Εικοσιτέσσερις ώρες με ένα διάλειμμα. Γενικά, δεν το γλιτώνεις το δωδεκάωρο, αν παίζεις σε τουρνουά. Μπορεί να φτάσεις και τις 16-18 ώρες συνεχόμενα. Σκέψου ότι ο δάσκαλός μου που είναι εξαιρετικός παίκτης, είχε φτιάξει ειδικό χώρο στο μπάνιο του και είχε το λάπτοπ του εκεί, γιατί έπαιζε 16 ώρες. Προφανώς, έπρεπε να πάει τουαλέτα και για μην χάσει το τουρνουά, είχε λάπτοπ στο μπάνιο.

Ποια είναι η πραγματικότητα των τουρνουά πόκερ;
Στο πόκερ έχουμε δύο κατηγορίες παιχνιδιών, το παιχνίδι μετρητών και τα τουρνουά. Θα σου μιλήσω για το online game, με το οποίο ασχολούμαι. Στα τουρνουά έχεις διάλειμμά πέντε λεπτά, κάθε 55 λεπτά, για να πας στην τουαλέτα, να φας κάτι και να κάνεις ένα τσιγάρο. Δεν παίζεις ποτέ όμως μόνο σε ένα τουρνουά, αλλά σε 15-20 ταυτόχρονα, χωρίς φυσικά να είσαι σε όλα το ίδιο καλά. Είσαι αναγκασμένος να λειτουργήσεις έτσι, προκειμένου να βγάλεις κέρδος.

Ας πούμε ότι ξεκινάω στις 6.00 μμ. Μέχρι τις 8.00 μμ θα έχω ανοίξει 20 τουρνουά. Στα μισά αποκλείομαι σχετικά γρήγορα –έτσι πάει– και γύρω στις τρεις το βράδυ θα έχω μείνει σε ένα-δύο. Τότε, αρχίζεις και βλέπεις κάποια καλά έπαθλα. Αν μείνεις «ζωντανός» μέχρι τις 6 το πρωί, σημαίνει ότι έχει πάει καλά και θα βγάλεις λεφτά.

Μπορεί για τρεις μήνες συνεχόμενα να χάνεις 20.000 ευρώ και τον επόμενο μήνα να κερδίσεις σε ένα τουρνουά 100.000 ευρώ. Υπάρχει μεγάλη διακύμανση. Δεν γίνεσαι, όμως, επαγγελματίας για να βγάζεις 1.000 ευρώ τον μήνα. Δεν σε συμφέρει. Μπορείς να το κάνεις με οποιαδήποτε δουλειά και το να είσαι επαγγελματίας παίκτης δεν είναι καθόλου εύκολο.

Το παιχνίδι είναι ψυχοφθόρο. Σκέψου σαν να πηγαίνεις στη δουλειά σου δύο μήνες, οκτώ ώρες, κάθε μέρα και όχι μόνο να μην πληρώνεσαι, αλλά να βάζεις και από την τσέπη σου. Τον τρίτο μήνα βέβαια, μπορεί να σου δώσει αυτά που πλήρωσες επί δέκα. Είναι βέβαιο ότι θα έρθει αυτό, αλλά έχεις την υπομονή; Αντέχεις;

Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να φτάσεις μια ανάσα από ένα μεγάλο έπαθλο και να απογοητευτείς πολύ. Μου είχε συμβεί σε τουρνουά να κερδίσω περίπου 9.000 ευρώ και να στενοχωρηθώ, γιατί είχα φτάσει κοντά στο ένα εκατομμύριο. Ήμασταν μια ανάσα απ’ το να γίνουμε πάμπλουτοι. Όταν παίζουν 30.000 άτομα κι εσύ είσαι στην 70ή θέση, έχεις κάνει μεγάλο δρόμο. Είσαι κοντά στο να αλλάξει η ζωή σου.

Ποια είναι η μεγαλύτερη μπλόφα που έχεις κάνει;
Αρχικά, ας ορίσουμε τι είναι μπλόφα. Στην μπλόφα κάνω τον αντίπαλό μου να πετάξει το φύλλο του, που είναι καλύτερο απ’ το δικό μου. Δεν κερδίζω εκείνη τη στιγμή και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τον κάνω να πετάξει το δικό του φύλλο, να τον κάνω να πιστέψει ότι εγώ έχω καλύτερο συνδυασμό.

Αν εγώ έχω πάει σε ένα live τουρνουά και βλέπω ότι εκεί υπάρχει ένας παίκτης που φοβάται, θα κάνω το λεγόμενο “exploit’’ και θα παίξω εκτός της θεωρίας. Θα κάνω περισσότερες μπλόφες απ΄ όσες πρέπει, επειδή έχω καταλάβει ότι πάνω στην πίεση, θα πάει πιο εύκολα πάσο. Αντίστοιχα, αν έχω απέναντί μου έναν τρελό εκατομμυριούχο, ο οποίος «τα βλέπει» όλα, παρ’ όλο που τα μαθηματικά μου λένε να κάνω μπλόφα, εγώ δεν θα κάνω και θα προσαρμοστώ στο παιχνίδι του.

Ο κόσμος νομίζει ότι μπλόφα σημαίνει ότι κορόιδεψες κάποιον. Όμως, η μπλόφα είναι κι αυτή μαθηματικά. Δεν θα αγχωθώ για αυτό, επειδή μου λένε τα μαθηματικά ότι πρέπει να το κάνω. Έχει τύχει να κάνω μπλόφα σε πολύ μεγάλα τουρνουά και σε τουρνουά, όπου ο νικητής έπαιρνε ένα εκατομμύριο.

Σίγουρα αγχώθηκα, γιατί αν εκείνη τη στιγμή ο αντίπαλος πατούσε «τα βλέπω», θα αποκλειόμασταν από το τουρνουά και θα τα χάναμε όλα. Δεν πρέπει να αφήνεις όμως τα συναισθήματά σου και τον φόβο σου να σε κατακλύζουν και να μην κάνεις την μπλόφα, όταν είναι ξεκάθαρα η σωστή κίνηση. Σ’ εκείνη τη φάση, μου βγήκε. Αλλά και να μη μου έβγαινε, θα το ξαναέκανα, διότι ήταν η σωστή απόφαση τη δεδομένη στιγμή.

Δέκα Ερωτήσεις που Πάντα Ήθελες να Κάνεις σε Έναν Επαγγελματία Παίκτη Πόκερ
UNSPLASH.COM

Ποια είναι η θεωρία που υπάρχει πίσω απ’ το πόκερ;
Το πόκερ βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη θεωρία παιγνίων. Για να γίνει ένας παίκτης κερδοφόρος, «διαβάζει» τον αντίπαλο και το παιχνίδι του. Για να καταλάβει ο μέσος άνθρωπος τι είναι η θεωρία παιγνίων, θα φέρω ένα απλό παράδειγμα.

Ας πούμε ότι παίζουμε πέτρα-ψαλίδι-χαρτί. Για να μη χάσω λεφτά, πρέπει να επιλέγω στην τύχη τι θα παίξω. Ο αντίπαλός μου, για να με κερδίσει, πρέπει να επιλέγει επίσης στην τύχη. Αν λειτουργούμε και οι δύο έτσι είμαστε καλά. Δεν θα χάνει και δεν θα κερδίζει κανείς. Αν, όμως, εγώ δω ότι ο αντίπαλος επιλέγει πάντα πέτρα, δηλαδή παίζει λάθος, θα προσαρμοστώ και θα αρχίσω να παίζω χαρτί. Έτσι, θα τον κερδίζω.

Δηλαδή, θα κάνω το λεγόμενο “exploit’’ του αντιπάλου, για να βγάλω μεγαλύτερο κέρδος. Θα εκμεταλλευτώ δηλαδή τις αδυναμίες του. Όμως, για να είμαι σε θέση να το κάνω αυτό, πρέπει να ξέρω καλά τη θεωρία παιγνίων και να είμαι πολύ καλά διαβασμένος. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα βγάλω λεφτά, γιατί αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά σίγουρα θα χάσω λιγότερα.

Δύο από τους πιο γνωστούς όρους στο πόκερ είναι το ‘’bad beat’’ και το ‘’tilt’’. Θα μας πεις περισσότερα;
Το “bad beat’’ είναι η γκαντεμιά, στην ουσία. Είναι η κακή τύχη, όταν ας πούμε είμαι 80-20 μπροστά και ο αντίπαλος στο τέλος με διαλύει. Βέβαια, πρέπει να πω ότι σε βάθος χρόνου, η τύχη χάνει την αξία της και ο κερδοφόρος παίκτης θα βγάλει λεφτά.

Το “tilt’’ είναι όταν έχεις φάει πάρα πολλά “bad beats’’ και αυτό σε κάνει να χάσεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου. Αρχίζεις να νευριάζεις και «τιλτάρεις», δηλαδή παίρνεις λάθος αποφάσεις. Κάνεις μπλόφα, επειδή έχεις νευριάσει ή θα επιλέξεις να δεις τα φύλλα του αντιπάλου, επειδή τα έχεις πάρει και δεν βλέπεις μπροστά σου. Ο εκνευρισμός αυτός είναι καταστροφικός για το παιχνίδι σου.

Στην Ελλάδα, το πόκερ παίζεται πια μόνο online ή οι λέσχες δεν έχουν «πεθάνει» ακόμα;
Μέχρι πρότινος, υπήρχε κόσμος που έπαιζε σε λέσχες, όπως και στο καζίνο. O κορονοϊός, βέβαια, άλλαξε πολύ το τοπίο. Στις νόμιμες λέσχες, όμως, δεν θα βγάλεις πολλά λεφτά. Τώρα, αν μιλάμε για underground καταστάσεις, αλλάζει το πράγμα. Έχει όμως κι αυτό την επικινδυνότητά του. Ήξερα κάποιους δικηγόρους που μαζεύονταν και ποδοσφαιριστές που δεν είχαν ιδέα από πόκερ. Απλώς σπαταλούσαν τα λεφτά τους. Εντάξει, έτσι μπορείς να βγάλεις χρήματα, αν είσαι γνώστης.

Το παιχνίδι πια κυρίως παίζεται online. Φυσικά, υπάρχουν και τα μεγάλα live τουρνουά, που είναι πολύ ακριβά για να μπεις. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα στο online παιχνίδι, είναι ότι ταυτόχρονα παίζεις σε 20 τουρνουά, οπότε αυξάνεται τρομερά το περιθώριο κέρδους.

Πώς προπονείται ένας επαγγελματίας παίκτης πόκερ;
Διαβάζουμε καθημερινά. Υπάρχουν κάποια προγράμματα για να μελετάμε παρτίδες και να εξασκούμαστε στη θεωρία παιγνίων. Σίγουρα, πέφτει πολλή συζήτηση σε φόρουμ και με φίλους. Μπορεί να πάρουμε ένα παλιό μας τουρνουά, να το κάνουμε αναπαραγωγή μέσω ενός προγράμματος και να το μελετήσουμε.

Μετά από δέκα αναλύσεις τουρνουά, μπορεί να βρούμε κάτι που κάνουμε συχνά λάθος, ένα μοτίβο ότι π.χ. δεν πάω πάσο, όσο συχνά πρέπει. Πολλοί επαγγελματίες γυμνάζονται επίσης, για να έχουν καλή φυσική κατάσταση. Οι κορυφαίοι παίκτες σίγουρα κάνουν και διαλογισμό, mindfulness.

Ο κορονοϊός και η καραντίνα πόσο αύξησε το ενδιαφέρον του μέσου ανθρώπου για το online πόκερ;
Αρκεί να πω ότι η πλατφόρμα τις Κυριακές της καραντίνας μάζευε 250.000 άτομα και τώρα μαζεύει κατά μέσο όρο 80.000. Αυτοί που έφυγαν ήταν άσχετοι, κατά κύριο λόγο. Οπότε, το περιθώριο κέρδους μου τώρα έχει πέσει πολύ. Είχα return of investment (σ.σ. επιστροφή του κεφαλαίου μου) 60%, και τώρα έχει φτάσει το 30%.

Τότε μέσα σε ενάμιση χρόνο, κυριολεκτικά, άλλαξε η ζωή μου. Ήταν απ’ τις πιο ωραίες χρονιές μου, ήταν πολύ διασκεδαστικό και έβγαλα γρήγορα χρήματα, όταν οι άλλοι περνούσαν δύσκολα στο lockdown. Σκέψου μετακόμισα, αγόρασα αμάξι.

Το πόκερ είχε γεμίσει με άσχετους λόγω του covid και – ας είμαστε ειλικρινείς – ήταν μια ευκαιρία να βγάλουμε χρήματα. Πήγε υπερβολικά καλά. Δεν ήταν όμως μόνο τα χρήματα. Χαιρόμουν που έβλεπα ότι πετυχαίνω σε κάτι που μου αρέσει.

Στην Ελλάδα, έχουμε πολύ λίγους επαγγελματίες παίκτες. Σίγουρα αυτός που παίζει επαγγελματικά σε τουρνουά, πρέπει να έχει ένα bankroll της τάξεως των 100.000 ευρώ, για να βγάζει ένα «μισθό» της τάξεως των 4.000-5.000 ευρώ, τον μήνα καθαρά. Μιλάμε για παίκτες που παίζουν πέντε φορές τη βδομάδα, ένα οκτάωρο τουλάχιστον.

Φυσικά, μπορεί να σου σκάσει η μπόμπα, ένα πολύ καλό τουρνουά δηλαδή και να γίνεις εκατομμυριούχος. Για να το καταλάβει καλύτερα, ο μέσος άνθρωπος, μπορώ να πω ότι το επαγγελματικό πόκερ είναι σαν το ελεύθερο επάγγελμα ή σαν να έχεις μια επιχείρηση.

Ακολουθήστε την ιστοσελίδα teokanistras.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: vice.com