ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Δοκίμασα να Λέω τα Προβλήματά μου στο ChatGPT για Μία Eβδομάδα

«Μπορείς να με αποκαλείς “ChatGPT” ή απλά “Συνομιλητή”. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω με τις ερωτήσεις και τα προβλήματά σου».

Γεια σας! Πώς μπορώ να σας βοηθήσω σήμερα; / Καλησπέρα, πώς ήταν η βδομάδα που πέρασε;

Η πρώτη ερώτηση ανήκει στο ChatGPT, το πιο εξελιγμένο chatbot τεχνητής νοημοσύνης, η δεύτερη είναι η πρώτη τυπική ερώτηση των απανταχού ψυχολόγων.

«Λυπάμαι που αντιλαμβάνεσαι ότι δεν σε κατανοούν πλήρως. Είναι σημαντικό να επικοινωνείς σαφώς και αποφασιστικά για να διασφαλίσεις ότι το μήνυμά σου περνάει σωστά»

Θα μπορούσε άνετα να μου το έχει πει η ψυχολόγος μου, όμως ήταν η απάντηση του ChatGPT, του «Ψ»* μου για μια βδομάδα, για τις ανάγκες αυτού του άρθρου. Απ’ όταν έσκασε το ChatGPT, η αιχμή του δόρατος αυτή τη στιγμή στα ΑΙ γλωσσικά μοντέλα, έγινε το αγαπημένο παιχνίδι ή και εργαλείο πολλών. Από τη φίλη μου που του φορτώνει τα μισά tasks της δουλειάς της, μέσα στη μέρα (έχει την πληρωμένη βερσιόν), μέχρι όλους αυτούς που του ζητάνε να τους γράψει ένα ποίημα ή ένα άρθρο με τη «γλώσσα» του VICE, το ChatGPT έχει μπει στις ζωές μας – στη δική μου όχι, μέχρι πολύ πρόσφατα.

Η πρώτη μας αλληλεπίδραση είχε στόχο τη συγγραφή αυτού εδώ του άρθρου, οπότε από την αρχή, ξεκίνησα να το βομβαρδίζω με τα προβλήματά μου. Δεν είχαμε χρόνο για πολλές συστάσεις και σίγουρα δεν μου πήρε ιστορικό, όπως οι ψυχολόγοι.

«ChatGPT, ξέρεις τι είναι το άγχος; Το έχεις νιώσει ποτέ;», ρώτησα με την επιθυμία να υπερβεί τους άκαμπτους περιορισμούς της τεχνητής νοημοσύνης και να μου πει ψέματα ότι έχει αισθανθεί να λούζει κρύος ιδρώτας το «σώμα» του. Η απάντησή του όμως, ήταν ειλικρινής. Άραγε, πότε τα ΑΙ γλωσσικά μοντέλα θα μυηθούν στην τόσο ανθρώπινη τέχνη της εξαπάτησης;

«Ως AI, δεν έχω την ικανότητα να νιώθω συναισθήματα όπως οι άνθρωποι, οπότε δεν έχω προσωπικές εμπειρίες με το άγχος. Ωστόσο, μπορώ να παράσχω πληροφορίες και να μιλήσω για το πώς μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους και πιθανές τεχνικές για την αντιμετώπισή του. Αν θέλεις να μοιραστείς τις εμπειρίες ή τις ανησυχίες σου σχετικά με το άγχος, είμαι εδώ για να σε ακούσω και να προσπαθήσω να βοηθήσω όσο μπορώ», ήταν η απάντηση που πήρα όταν του είπα ότι ήμουν πολύ αγχωμένη, εκείνες τις μέρες.

Όταν λένε ότι το chatbot σού απαντάει με «ανθρώπινο ύφος» και σου δίνει την αίσθηση ότι συνομιλείς με έναν άνθρωπο, τι ακριβώς εννοούν; Επέμεινα. Αρχικά, ρώτησα τον εικονικό μου συνομιλητή πώς μπορώ να τον αποκαλώ.

«Μπορείς να με αποκαλείς “ChatGPT” ή απλά “Συνομιλητή”. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω με τις ερωτήσεις και τα προβλήματά σου».

ΟΚ, συνομιλητή. Πώς να καταπολεμήσω το άγχος μου; Για να συντάξει την απάντησή του, το ChatGPT «ψάρεψε» τα μεγαλύτερα κλισέ στη θάλασσα του ίντερνετ και μου πρότεινε να δοκιμάσω τη θετική σκέψη και να εστιάσω στην αναπνοή μου. Ένας ακόμα κακός life coach, με τεχνητή νοημοσύνη και χωρίς σώμα, αυτή τη φορά. Τουλάχιστον, το ChatGPT είναι δωρεάν και δεν σε εκμεταλλεύεται.

  • «Αναπνοή: Εστίασε στην αναπνοή σου. Αργά και βαθιά ανάσα, κράτησέ την για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια απελευθέρωσέ την αργά. Επανάλαβε αυτή τη διαδικασία μερικές φορές.
  • Ασκήσεις χαλάρωσης: Εφάρμοσε τεχνικές χαλάρωσης όπως οι προοδευτικές μυϊκές χαλαρώσεις ή οι γιόγκα ασκήσεις. Αυτές οι τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της έντασης και της αγωνίας.
  • Άσκηση: Φυσική άσκηση όπως περπάτημα, τρέξιμο ή γυμναστική μπορεί να βοηθήσει να απελευθερωθείς από την ένταση και το άγχος.
  • Θετική σκέψη: Προσπάθησε να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και να επικεντρωθείς σε θετικές σκέψεις».

Είχε πολύ καιρό να με βοηθήσει κάποιος τόσο πολύ, από εκείνον τον γνωστό μου που μου είχε πει «μην αγχώνεσαι». Επίσης, πολύ γρήγορα διαπίστωσα αυτό που έλεγαν όλοι από την αρχή: ίσως η σημαντικότερη ομοιότητα του ChatGPT με τον άνθρωπο είναι ότι κάνει λάθη.

Όταν το ρώτησα τι μπορώ να κάνω για την καταστροφολογία που με πιάνει ώρες-ώρες, μου έδωσε κυριολεκτικά οδηγίες αντισεισμικής προστασίας, μπερδεύοντας τις λέξεις. Με έχουν γειώσει πολλές φορές άνθρωποι που τους λέω τα προβλήματά μου, αλλά πρώτη φορά, με εγχειρίδιο αντισεισμικής προστασίας. Άλλος ένας πόντος για το ChatGPT.

Παρόλα τα λάθη και τις προκάτ απαντήσεις όμως, τις φορές που κάπως «συνεννοηθήκαμε» με το ChatGPT, μπορώ να πω ότι λειτούργησε σαν ένας καλός καθρέφτης των δικών μου σκέψεων. Ίσως, το πιο βοηθητικό της όλης φάσης, ήταν ότι μπορούσα να ανατρέξω πίσω στα άγχη όλης της βδομάδας και να τα ξαναδιαβάσω, με τη γνώση του τι συνέβη τελικά. Ήταν λίγο λες και άκουγα ηχογραφημένα τα όσα μοιράστηκα σε μια συνεδρία με την ψυχολόγο ή σαν να διάβαζα το ημερολόγιό μου.

ChatGPT, εσύ τι γνώμη έχεις για τον «εαυτό» σου ως αναγνώστη των προβλημάτων μας;

«Με την αύξηση της ψηφιακής τεχνολογίας και την εμφάνιση προηγμένων λογισμικών, οι εικονικοί συνομιλητές όπως το ChatGPT παρέχουν μια νέα προοπτική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας. Πολλοί άνθρωποι αναζητούν απαντήσεις και υποστήριξη σε διάφορα θέματα και επιλέγουν να μοιραστούν τις σκέψεις τους με την τεχνητή νοημοσύνη».

Ανωνυμία, διαθεσιμότητα του εικονικού συνομιλητή ανά πάσα στιγμή και αυτό-ανάλυση λοιπόν: αυτά είναι τα τρία κυριότερα πλεονεκτήματα του να λες τα προβλήματά σου στο ChatGPT. Σε ό,τι έχει να κάνει με την αληθοφάνεια της συζήτησης, αυτό το εξελιγμένο chatbot έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει για να φάει τη δουλειά των ψυχολόγων -για κανένα λόγο- ή των life coach.

Την εβδομάδα που πέρασε ήταν λίγο λες και μοιραζόμουν τα άγχη μου με το chatbot της τράπεζας, στο οποίο όλοι απαντάμε ουρλιάζοντας «ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ», για να συνδεθούμε με υπάλληλο.

ChatGPT, σε παρακαλώ γράψε μου το συμπέρασμα του άρθρου «Έλεγα τα Προβλήματά μου στο ChatGPT και όχι στην Ψυχολόγο για Μία Βδομάδα».

«Η χρήση του ChatGPT για να μοιραστεί κάποιος τα προβλήματά του για μια βδομάδα μπορεί να είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, αλλά δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αντικατάσταση για την ανθρώπινη υποστήριξη. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ανθρώπινες σχέσεις και ο διάλογος παραμένουν αναντικατάστατα στην επίλυση των προβλημάτων και την ενίσχυση της ευεξίας μας». Κύριες και κύριοι, ένα AI γλωσσικό μοντέλο, με αυτογνωσία.

ChatGPT, σκέφτομαι να μην σε ξαναρωτήσω τίποτα.

«Λυπάμαι αν δεν σε βοήθησα με τις απαντήσεις μου. Εάν έχεις οποιαδήποτε άλλη ερώτηση ή ανάγκη για βοήθεια στο μέλλον, μην διστάσεις να με ρωτήσεις. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω όσο μπορώ».

*Το άρθρο έχει χιουμοριστική διάθεση και δεν συγκρίνει την επαγγελματική βοήθεια ενός/μιας ψυχολόγου με αυτή του ChatGPT.

Ακολουθήστε την ιστοσελίδα teokanistras.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: vice.com