ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Dopamine detox: Κάνοντας ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ζούμε σε μία εποχή όπου το κινητό είναι η προέκταση του χεριού μας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η χρήση των social ενεργοποιεί το «κέντρο ανταμοιβής» του εγκεφάλου μας, και το να παίρνουμε πολλά likes σε αναρτήσεις ή να βλέπουμε ωραία βίντεο στο TikTok, τον κατακλύζει με ντοπαμίνη.

Όσο συχνότερα γίνεται έκρηξη ντοπαμίνης λόγω των social, τόσο περισσότερο την αναζητούμε. Η Gen Z τώρα όμως κάνει ένα διάλειμμα – μία αποτοξίνωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Dopamine detox: Κάνοντας ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Με τον όρο dopamine detox ή dopamine fasting, συνήθως περιγράφουμε ένα μικρό διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ταινίες, τα βίντεο, τη μουσική, ακόμη και τα podcasts. Η ιδέα είναι να κάνουμε ένα reset και να βιντεοσκπήσουμε την προσπάθεια αυτή και να την ανεβάσουμε με το αντίστοιχο hashtag στο TikTok.

Τώρα, αυτή η τάση έχει γίνει viral μεταξύ των νέων και το #dopaminedetox στο TikTok, έχει περίπου 72 εκατομμύρια views.

«Έκανα ένα επταήμερο dopamine detox (επειδή όλοι μιλούσαν για αυτό στο YouTube και δεν μπορώ να είμαι εθισμένη στο κινητό)», είπε μία TikToker σε βίντεο με πάνω από ενάμισι εκατομμύριο views. Για τη δική της αποτοξίνωση, απείχε από τα social, την τηλεόραση, το σινεμά, το YouTube και τη μουσική. Τις πρώτες μέρες ένιωθε στρες, αλλά σταδιακά, άρχισε να προσέχει τα πρώτα οφέλη. «Πήγα βόλτα και πρόσεξα περισσότερα όμορφα πράγματα τριγύρω, επειδή δεν ήμουν στο κινητό», είπε, για τη μέρα 2. Την τρίτη μέρα ξεκίνησε να γράφει ένα βιβλίο, μέχρι την πέμπτη μέρα είχε φύγει εντελώς το brain fog και, στο τέλος της εβδομάδας, αισθανόταν λιγότερο αγχωμένη, είχε πιο καθαρό μυαλό και της ήταν ευκολότερο να συγκεντρωθεί.

«Το μόνο που ήθελα, ήταν να κάθομαι στο κινητό μου», είπε στο Dazed η 27χρονη Shannon. Όταν προσπάθησε να κάνει detox, επειδή στο παρελθόν είχε δοκιμάσει να απέχει από τα social για μία εβδομάδα σερί και απέτυχε, αποφάσισε να το κρατήσει για 2 μέρες κάθε εβδομάδα. Όταν τελειώνει κάθε detox, αισθάνεται καλύτερα και τα επίπεδα συγκέντρωσής της, ανεβαίνουν.

@annierosenelson if u have the attention span of a chickpea this is for u 💯💯 #dopaminedetox #brainhealthtips #mentalhealthtiktok ♬ Miss You (Sped Up Version) – _

Το ότι το dopamine detox έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία μας, τελικά, δεν είναι τυχαίο, αφού τα social media δεν μας κάνουν και τόσο καλό. Ωστόσο, πόσο υγιές είναι το να βγάζουμε το κινητό για να βιντεοσκοπήσουμε αυτό το διάλειμμα, και να το ανεβάσουμε στο TikTok;

Ακολουθήστε την ιστοσελίδα teokanistras.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: tilestwra.com