StoriesTeo Kanistras

Ελληνίδες Μοιράζονται Μαζί μας τους Λόγους που Έχουν Κερατώσει

Το αφήγημα ότι μια γυναίκα θα απατήσει τον σύντροφό της, μόνο αν ερωτευτεί άλλον, καταρρέει.

Περίπου απ’ την Παλαιολιθική εποχή και τους ανθρώπους των σπηλαίων, κυκλοφορεί το ίδιο αφήγημα για τη γυναικεία απιστία: Η γυναίκα για να κερατώσει πρέπει να μην είναι πια ερωτευμένη με τον σύντροφό της και να ερωτευτεί άλλον. Επίσης, «αν απιστήσει, φεύγει απ’ τη σχέση».

Μέχρι πολύ πρόσφατα, οι γυναίκες σκιαγραφούνταν -κυρίως από άνδρες- ως υπάρξεις που αναζητούν σχεδόν αποκλειστικά τη συναισθηματική σύνδεση, την οποία βάζουν πάντα πολύ πιο πάνω από τη σεξουαλική ικανοποίηση. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο μονοδιάστατα.

Σίγουρα, υπάρχουν γυναίκες που λειτουργούν ή έχουν λειτουργήσει με οδηγό το συναίσθημα. Ωστόσο, άλλες ή και η ίδια γυναίκα σε μια διαφορετική στιγμή της ζωής της, μπορεί να κερατώσει για καθαρά σεξουαλικούς λόγους και να παραμείνει στη σχέση της, ομολογώντας το ή όχι στον σύντροφό της.

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου John Hopkins στην Αμερική, πολλές γυναίκες απιστούν επειδή ψάχνουν τη σεξουαλική ποικιλία. Κι αν η κοινωνία παραδοσιακά δικαιολογούσε με χίλια δυο προσχήματα τους άπιστους άνδρες και «λιθοβολούσε» τις άπιστες, όπως και την «άλλη γυναίκα», ελπίζουμε ότι αυτό σιγά-σιγά αρχίζει να αλλάζει.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι τρεις βασικότεροι λόγοι απιστίας είναι κοινοί και στα δύο φύλα: έλλειψη αγάπης για τον μόνιμο σύντροφο, επιθυμία για σεξουαλική ποικιλία και παράγοντες που έχουν να κάνουν με ιδιαίτερες συνθήκες, όπως όταν κάποιος/α είναι διακοπές ή έχει μεθύσει.

Ένα άλλο κλισέ που έρχεται απ’ το παρελθόν κι έχουμε βαρεθεί να ακούμε είναι ότι οι άνδρες κερατώνουν περισσότερο απ’ τις γυναίκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στις παλαιότερες γενιές αυτό ίσχυε – όχι όμως στις μέρες μας.

Όπως επιβεβαιώνει η καθηγήτρια ανθρώπινης σεξουαλικότητας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Zhana Vrangalova, το χάσμα ανάμεσα στα φύλα κλείνει, τουλάχιστον για τις νέες γενιές, αφού τα ποσοστά ανδρικής και γυναικείας απιστίας συγκλίνουν όλο και περισσότερο, με την πάροδο των ετών.

Και στην Ελλάδα, το τοπίο είναι παρόμοιο. Το Ανδρολογικό Ινστιρούτο διεξήγαγε έρευνα για την απιστία, απευθυνόμενο σε 2.000 ζευγάρια. Το 84% των ανδρών και το 78% των ανδρών απάντησε ότι θα απατούσε ή έχει απατήσει τον/τη σύντροφό του.

Συζητώντας αρκετά το τελευταίο διάστημα για τους λόγους που οι γυναίκες απιστούν, φαίνεται ότι η έλλειψη ικανοποίησης στη σχέση τους, σε όλα τα επίπεδα, είναι απ’ τις πιο συχνές αιτίες. Όμως, παρά την υποκρισία που υπάρχει γύρω από τη γυναικεία σεξουαλικότητα, παίζει πολύ και το «είδα κάποιον που γούσταρα φουλ και το έκανα».

Τόσες γυναίκες, όσοι και λόγοι. Φυσικά στις μέρες μας, αρκετοί άνθρωποι επιλέγουν να μην προχωρήσουν σε αποκλειστική σχέση και έτσι αποφεύγουν την ανειλικρίνεια ή το δράμα που συνήθως φέρνει η απιστία. Όμως, τι οδηγεί μια γυναίκα που έχει δεσμευτεί σε μονογαμική σχέση να σπάσει αυτήν τη σύμβαση; Το VICE μίλησε με τέσσερις γυναίκες στις δεκαετίες των 20 και 30 για τις αιτίες.

«Κεράτωσα από σεξουαλική ανάγκη, είναι ανθρώπινο»
Πιστεύω ότι κεράτωσα καθαρά από σεξουαλική ανάγκη και ναι, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν σήμαινε τίποτα παραπάνω. Πλέον, μπορώ να καταλάβω πόσο άσχετη μπορεί να είναι μια τυχαία φάση με τη συναισθηματική σύνδεση που έχεις με τον άνθρωπό σου.

Ήμουν σε σχέση σχεδόν τέσσερα χρόνια και είχαμε βαλτώσει λόγω θεμάτων κυρίως του φίλου μου. Δεν κάναμε σεξ και αλήθεια άρχιζε να με πειράζει έντονα. Ένιωθα ότι δεν ζούσα την ηλικία μου. Ένα βράδυ μού την έπεσε ένας τύπος που νομίζω ότι υπό κανονικές συνθήκες δεν θα τον κοίταζα καν.

Παρ’ όλα αυτά εκείνο το βράδυ κοίταξα, μίλησα και -γκούχου- έπεσα. Καταλήξαμε σπίτι του, το σεξ ήταν μέτριο, κυρίως εκτίμησα το αρχικό φάσωμα στο μαγαζί. Μετά το σεξ έμεινα με το ζόρι ένα τέταρτο κι έφυγα σχεδόν τρέχοντας, όχι από τύψεις, απλώς δεν μου έλεγε τίποτα με το άτομο αυτό.

Το μετάνιωσα, γιατί αναγκάστηκα να το κρύψω αλλά μέχρι εκεί. Ένιωσα, δηλαδή άσχημα για το ψέμα, όχι για την πράξη. Έκανα όντως αυτό που μου βγήκε, χωρίς να το σκεφτώ πολύ. Νομίζω ότι είναι ανθρώπινο. Ευτυχώς, η δύσκολη περίοδος με τον φίλο μου ξεπεράστηκε λίγο αργότερα και πλέον συγκατοικούμε. Δεν σκοπεύω να του το πω ποτέ.
– Λιάνα*, 27

«Κεράτωσα επειδή ο άλλος με ήθελε περισσότερο»
Έχω κερατώσει γιατί ήταν καλοκαίρι, είχα γνωρίσει ένα ωραίο γκομενάκι και ένιωθα ότι το χρωστούσα στα νιάτα μου να κάνω κάτι μαζί του. Μια φορά είσαι 20 χρονών. Έχω κερατώσει, επειδή ένιωθα ότι εκείνος με ήθελε περισσότερο από το αγόρι μου.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ξενέρωμα απ’ το να νιώθεις ότι ο γκόμενος που είναι μαζί σου, δεν σε γουστάρει αρκετά. Δεν έχω κάνει κάποια επίσημη έρευνα, αλλά οι εμπειρίες, οι δικές μου και των φίλων μου, μου έχουν δείξει ότι αυτός είναι ο νούμερο ένα λόγος που κερατώνουν οι γυναίκες. Κάτι που έχω μετανιώσει, είναι ένα κέρατο από αμηχανία. Ήρθαμε κοντά με κάποιον άλλο και δεν ήξερα πώς να κάνω πίσω.

Όσες φορές έχω κερατώσει πάντως, αυτός δεν ήταν λόγος για να χωρίσω. Τις περισσότερες φορές μάλιστα το έχω εξομολογηθεί στο αγόρι μου. Εδώ πρέπει να πω ότι αν ήμουν ερωτευμένη με κάποιον άλλο, πέρα από τον σύντροφό μου, δεν θα κεράτωνα. Θα χώριζα αμέσως για να είμαι μαζί του.
– Μαρίλια*, 31

«Κεράτωσα, ερωτεύτηκα, χώρισα»
Ποτέ δεν είχα απιστήσει και δεν είχα φανταστεί και ποτέ ότι θα το έκανα, ειδικά στον συγκεκριμένο άνθρωπο. Ήμασταν μαζί λίγους μήνες και ήμουν τρελά ερωτευμένη. Μία μέρα έλαβα ένα μήνυμα στο Instagram από ένα τύπο από την παλιά μου δουλειά -μεγάλο μου crash- που είχα να δω χρόνια και επειδή είχε τότε σχέση δεν είχα διανοηθεί να εκδηλώσω κάτι.

Κουβέντα στην κουβέντα, μου την έπεσε και ξεκινήσαμε να μιλάμε περιστασιακά με μηνύματα. Δεν το θεώρησα κάτι σημαντικό, ούτε και απιστία. Το έβλεπα σαν παιχνίδι και συνέχιζα να είμαι μία χαρά με τη σχέση μου. Αυτό το μηνυματικό παιχνίδι κράτησε σχεδόν δύο χρόνια, ώσπου με τον φίλο μου άρχισε το πράγμα να στραβώνει.

Τσακωνόμασταν συνέχεια, αυτό μας είχε απομακρύνει πολύ και η απομάκρυνση έφερνε νέους καυγάδες. Εκτός απ’ όλο αυτό, σε ανύποπτες στιγμές, με μείωνε για την εμφάνισή μου και είχαν αρχίσει πραγματικά να με κουράζουν αδιανόητα κάποιες συμπεριφορές.

Βρέθηκα τότε με τον άλλον και έκανα το καλύτερο σεξ που είχα κάνει ως τότε. Αυτό κράτησε μερικούς μήνες, εκείνος είχε ακόμα σχέση που δεν σκόπευε να αφήσει, με έπαιζε κανονικά, κόντευα να τρελαθώ και ξεκάθαρα τον είχα ερωτευτεί.

Χώρισα με τον δικό μου λίγο αργότερα γιατί μου ήταν αδύνατο να με αγγίζει κάποιος άλλος πέρα του παράνομου (αλίμονο, έρωτας) και δεν ένιωθα πλέον τίποτα για εκείνον. Με τον άλλον, συνεχίσαμε να βρισκόμαστε κατά καιρούς μέχρι που παντρεύτηκε και τον έκοψα.

Δεν το έχω μετανιώσει, έκανα αυτό που ένιωσα και ήταν πολύ δυνατό για να πω όχι. Άλλωστε, βρισκόμουν σε μια σχέση μου είχε τελειώσει, απλώς δεν μπορούσα να το παραδεχτώ.
– Άννα*, 33

«Κεράτωσα επειδή δεν μπόρεσα ποτέ να τον εμπιστευτώ»
Η σχέση μας ξεκίνησε στραβά. Για αρκετούς μήνες ήμασταν και δεν ήμασταν μαζί. Βγαίναμε πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα, αλλά δεν το παραδεχόμασταν στον εαυτό μας ότι τα έχουμε. Περιμένεις το λεωφορείο κάνα 40λεπτο, ανάβεις τσιγάρο να περάσει η ώρα, στην πρώτη τζούρα έρχεται. Όλοι το ξέρουν αυτό. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με εμάς.

Με το που ήμασταν κι οι δύο έτοιμοι να ξεστομίσουμε την τρομακτική φράση «τώρα εμείς έχουμε σχέση», είχε φτάσει Σεπτέμβριος κι έπρεπε να φύγω για μεταπτυχιακό στο Λονδίνο. Παρ’ όλα αυτά, κάναμε σχέση από απόσταση, 23 χρονών μπουμπούκι εγώ με την υπόσχεση ότι θα βρισκόμαστε τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, πράγμα που έγινε όντως.

Ο άλλος ήταν συμφοιτητής μου στη σχολή. Είχαμε τρελή επικοινωνία και γελούσαμε πάρα πολύ. Βρισκόμασταν κάθε μέρα στο μάθημα και μετά συνεχίζαμε. Έπεσε το πρώτο φάσωμα, αλλά μετά επί ένα δίμηνο δεν το προχωρούσαμε. Στο τέλος, όπως ήταν προδιαγεγραμμένο, το «κακό» έγινε και συνεχίστηκε σε σταθερή βάση.

Είχα πολλές τύψεις και σκέφτηκα άπειρες φορές να το κόψω. Όμως ένιωθα μόνη, παρόλο που ο φίλος μου ερχόταν στο Λονδίνο να με δει αρκετά συχνά. Το κυριότερο όμως ήταν ότι δεν τον ένιωθα σε μένα 100%.

Αφού μου είχε ψήσει το ψάρι στα χείλη στην αρχή, μετά στην πραγματικότητα δεν μπόρεσα ποτέ να τον εμπιστευτώ. Όμως, δεν κοροϊδεύω τον εαυτό μου. Ήταν πολύ σημαντικό ότι σαρκικά με τον άλλο περνούσαμε γαμάτα. Αφού το δοκιμάσαμε, δεν γινόταν να το κόψουμε, αν και δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να έχει σχέση μαζί του.
– Ελπίδα*, 25

* Τα ονόματα δεν είναι πραγματικά.

Ακολουθήστε την ιστοσελίδα teokanistras.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: vice.com

Back to top button

Απενεργοποιήστε το Ad Blocker για να συνεχίσετε!

Please consider supporting us by disabling your ad blocker