ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ναρκισσιστές: Τα 6 κορυφαία σημάδια των ειδικών για να τους εντοπίσετε

Σε μια ανάρτηση του Psychology Today, ο καθηγητής Ψυχιατρικής και Βιοσυμπεριφορικών Επιστημών του UCLA, Joe Pierre, διαπιστώνει ότι τα προσαρμοστικά χαρακτηριστικά όπως η αυτάρκεια, η αυτοπεποίθηση, η φιλοδοξία και η ηγεσία αποτελούν ελκυστικές ιδιότητες κατά την αναζήτηση συντρόφου.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό των ναρκισσιστών είναι η αυτοπεποίθηση – είναι ελκυστικοί επειδή θεωρούν τον εαυτό τους ελκυστικό. Είναι απολύτως σίγουροι για τη δική τους αξία. Έτσι, λοιπόν, αυτή η αυτοπεποίθηση και το χάρισμα γίνονται ιδιότητες που «τραβούν» τους άλλους και που τους καθιστούν τη ζωή και την ψυχή του πάρτι. Προφανώς, τα μη ελκυστικά χαρακτηριστικά της ναρκισσιστικής προσωπικότητας, όπως η αλαζονεία, η δικαιοδοσία στα πάντα και η έλλειψη ενσυναίσθησης, θα λάμψουν σύντομα.

Αν και οι ναρκισσιστές δεν είναι οι καλύτεροι άνθρωποι για σχέσεις, έχουν, επίσης, τα δικά τους προσωπικά προβλήματα.

«Ο ναρκισσισμός είναι μια περίπλοκη διαταραχή και συχνά αποτελεί βάση άλλων ψυχολογικών προβλημάτων», εξηγεί ο ψυχοθεραπευτής Toby Ingham. «Αυτά είναι προβλήματα που αναπτύχθηκαν σε νεαρή ηλικία, όταν στο άτομο δεν δόθηκε η κατάλληλη και συνηθισμένη φροντίδα και προσοχή». Ως εκ τούτου, έχουν περιορισμένη ικανότητα να φροντίζουν και να νοιάζονται για άλλους εκτός από τον εαυτό τους και έχουν πολύ περιορισμένη ικανότητα να δώσουν σε κάποιον αγάπη. Η ανάγκη τους για προσοχή σημαίνει ότι είναι αρκετά απρόβλεπτοι – το ένα λεπτό θα νιώθετε σημαντικοί και αρκετοί για αυτούς και το επόμενο θα αισθάνεστε εγκαταλελειμμένοι, καθώς φεύγουν αναζητώντας μια νεότερη και καλύτερη προσοχή.

Ακόμα δεν είστε σίγουροι αν έχετε σχέση με ναρκισσιστή; Εδώ είναι τα 6 κορυφαία σημάδια των ειδικών για να εντοπίσετε έναν:

1. Οι ναρκισσιστές έχουν μεγάλη ανάγκη για προσοχή και να νιώθουν ότι τους αγαπούν και τους θαυμάζουν όλοι.

2. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενεργοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τους αρέσει να δείχνουν πόσο σπουδαία είναι η ζωή τους.

3. Τα άτομα με ναρκισσιστικά θέματα τείνουν να είναι πολύ ευαίσθητα στην κριτική.

4. Είναι σημαντικοί για τον εαυτό τους και πιστεύουν ότι οι ιδέες τους απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

5. Έχουν μια αίσθηση ανωτερότητας και μερικές φορές κατωτερότητας.

6. Οι ναρκισσιστές ζηλεύουν όταν δίνετε προσοχή σε άλλους ανθρώπους.

Ακολουθήστε την ιστοσελίδα teokanistras.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: govastileto.gr