Celebrities

Ο Δημήτρης Ήμελλος από το Α ως το Ω: “Έλληνας ηθοποιός, το δυσκολότερο επάγγελμα στον πλανήτη”

Γεννημένος ηθοποιός! Από το ταλέντα που βγαίνουν στο θέατρο κάθε 10 χρόνια! Από τους ηθοποιούς που ποιούν ήθος και η στάση και ο τρόπος ζωής τους συνάδουν απόλυτα με το λειτούργημά τους. Ο χαρισματικός και εξέχων ηθοποιός- με όλα τα γράμματα κεφαλαία- Δημήτρης Ήμελλος, λαμπρύνει την ελληνική σκηνή -και όχι μόνο- με τις ερμηνείες του και κοσμεί τον χώρο του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι, όπως τα αυτόφωτα αστέρια με αληγή λάμψη στον ουρανό. Ο πρώτος ηθοποιός που τιμήθηκε το 2001, με το βραβείο Χορν για την ερμηνεία του στη” Φρεναπάτη” του Τόνι Κούσνερ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, με τον οποίο συνεργάστηκε επί μακρόν. Τα εκφραστικά μέσα που διαθέτει τεράστια, η υποκριτική του δεξιότητα καθηλώνει και τον πιο απαιτητικό θεατή, η σκηνική του παρουσία μαγική, η ταύτιση με τον εκάστοτε ήρωα που υποδύεται σε κάνει να ξεχνάς ότι βλέπεις ηθοποιό να χρησιμοποιεί την υποκριτική τέχνη του, για να ενσαρκώσει τον ήρωα που καλέστηκε να κάνει. Αισθάνεσαι ότι τον έχεις αληθινό μπροστά στα μάτια σου τον ίδιο τον ήρωα και ηθοποιός δεν υπάρχει , γιατί έγινε ένα με αυτόν! Οι επιλογές του αυστηρά ποιοτικές και εκλεκτές στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τη στόφα και την ευρύτατη γκάμα του! Ένας από τους ηθοποιούς που το όνομά τους είναι συνώνυμο της καλλιτεχνικής αξίας!.Τέτοιο υποκριτικό μεγαλείο, αλλά και μεγαλείο ανθρώπου σεμνού, ταπεινόφρονα και διακριτικού δύσκολα συναντάς, σήμερα… Ειδικά, στην Τέχνη, όσο πιο αξία έχει ο ηθοποιός, τόσο πιο σεμνός είναι… Έχει σπουδάσει Νομική, έκανε μαθήματα θεάτρου και υποκριτικής- είναι και δάσκαλος- στο εξωτερικό και τον διέπει σοβαρότητα, ευθυκρισία, και για όσους δεν το γνωρίζουν η αίσθηση του χιούμορ. Το μόνο του ενδιαφέρον είναι η πρόοδος και η ανέλιξη στο λειτούργημά του, ενώ απέχει από ο,τιδήποτε ανούσιο και ευτελές. Έχει υποδυθεί μερικούς από τους πιο σημαντικούς ρόλους της παγκόσμιας δραματουργίας και έχει συνεργαστεί με τους πιο σπουδαίους σκηνοθέτες. Τελευταία, τον παρακολουθώ στη σειρά του Αlpha που χτυπά κόκκινο το ”Σασμό” και δεν βλέπω έναν ηθοποιό σε ρόλο αστυνομικού, αλλά έναν πραγματικό αστυνομικό, όπως λειτουργεί και συμπεριφέρεται στο επάγγελμά του. Και δεν είναι μόνο αυτή η μαγευτική ερμηνεία του, που πολλοί ,ίσως ,τώρα ανακάλυψαν… Μας έχει δώσει ανεπανάληπτες ερμηνείες χαρίζοντας μας φως και πολιτισμό! Είμαστε πολύ υπερήφανοι ως θεατές, αλλά και η Τέχνη της υποκριτικής που έχει στους κόλπους της αυτόν τον σπουδαίο καλλιτέχνη! Θεατρικά τον βρίσκουμε στο έργο του τεράστιου Μ. Καραγάτση “O Κοτζάμπασης του Ασπρόπυργου”, όπου υποδύεται τον Κολοκοτρώνη σε σκηνοθεσία του άξιου και εμπνευσμένου Δημήτρη Τάρλοου. Η παράσταση παίζεται στο θέατρο Πορεία και πρέπει να την δείτε οπωσδήποτε! O ηθοποιός με το μεγαλειώδες καλλιτεχνικό διαμέτρημα, Δημήτρης Ήμελλος, από το Α ως το Ω!

Αναγνωρισιμότητα: Είναι το αντίθετο της δημοφιλίας, ο οποιοσδήποτε μπορεί να έχει αναγνωρισιμότητα, αλλά προτιμώ τη δημοφιλία από την αναγνωρισιμότητα, που σημαίνει αγαπητός στο δήμο! ( σ.σ κόσμος).
Βούληση: Είναι όπως η βενζίνη για το αυτοκίνητο, χωρίς αυτήν δεν μπορείς να κανείς πράξεις. Το να ανέβεις στη σκηνή ή να απευθυνθείς στον κόσμο αυτή είναι μια πράξη και χρειάζεται βούληση.
Γενναιότητα: Το σπανιότερο είδος αρετής, πολλώ δε μάλλον, σε ένα λαό που ο πολιτισμός του έχει γεννήσει το επικό και το γενναίο… Η γενναιότητα έχει και νου, αλλιώς είναι βλακεία.
Δημήτρης Τάρλοου: Ο Δημήτρης έχει συνδεθεί με τη βιογραφία μου στο θέατρο σημαδιακά μέσω του βραβείου Χορν που απέσπασα για τη ”Φρεναπάτη” του Τόνι Κούσνερ το 2000, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Να φανταστείς ότι το έργο αυτό το έπαιζα στο θέατρο του και επιστρέφω, εκεί, μετά από 20 χρόνια!
Επιλογές: Οι επιλογές είναι η ταυτότητα του ανθρώπου. Και αυτές που τον καθορίζουν.  Είναι ένας συνδυασμός παρόρμησης , σκέψης και ρίσκου μαζί…
Ζωή: Η ζωή είναι ωραία!
Ηθοποιός: Εγώ θα πω Έλληνας ηθοποιός, όχι απλώς ηθοποιός. Το δυσκολότερο επάγγελμα στον πλανήτη.
Θέατρο Πορεία: Γεννήθηκε ένα θέατρο μέσα στο κέντρο της Αθήνας με τις καλύτερες προϋποθέσεις για το κοινό, τους ηθοποιούς και όλους τους συντελεστές. Είναι ένα πλήρες και όμορφο θέατρο που σέβεται όλους τους εργαζόμενους. Το καλλιτεχνικό κομμάτι αφορά την ιστορία, την κρίση των θεατών και τη γνώμη του καθενός.
 Ιατρικό εμβόλιο κορωνοϊού: Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό το έχω κάνει. Νομίζω είναι μια αναγκαιότητα και δεν αφορά μόνο τον εαυτό μας, γιατί δεν ζούμε μόνοι μας. Αφορά το κοινωνικό σύνολο. Δεν είναι ένα εμβόλιο γρίπης που το κάνεις και περνά η αρρώστια, αλλά η μόνη ασπίδα που έχουμε μέχρι στιγμής σε αυτήν τη θανατηφόρο πανδημία. ” Tι πρέπει να κλειστώ σπίτι μου , να μη βγαίνω και να μην βλέπω κανέναν; ” Δεν έχω άλλη επιλογή. Προβλήματα ακούω πολλά, λύσεις ακούω σπάνια…
Καλλιτεχνικά σχέδια (επόμενα) : Η τηλεόραση αυτόν τον καιρό, επειδή είναι καθημερινή η τηλεοπτική σειρά, μου στερεί πολλά πράγματα, εκτός από κάποια θεατρικά. Τη στιγμή αυτή συζητώ για το καλοκαίρι, αλλά δεν μπορώ να το αποκαλύψω ακόμη.
Λογοτεχνία: Είναι το βαρύ πυροβολικό της Ελλάδος και για αυτό σωστά το θέατρο ρέπει προς αυτήν τα τελευταία χρόνια.
Μ. Καραγάτσης: Είναι μια αιχμηρή προσωπικότητα… Και για την εποχή του πρωτοπόρος και ρηξικέλευθος σε βαθμό επικινδυνότητας. Σε οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια μέσα σου και αυτή είναι η μεγαλύτερη γοητεία του, διότι ο κίνδυνος σαγηνεύει.
Νους: Λέει ο Ελύτης: ”Πρέπει να έχεις το ένα πόδι στη γη και το άλλο στον ουρανό για να ισορροπήσεις”. Ο νους είναι το πόδι στη γη.
Ξένο ή ελληνικό ρεπερτόριο: Ελληνικό γιατί είναι καταδικασμένο σε επιτυχία και γιατί, από την άλλη μεριά, χτυπά κατευθείαν στο υποσυνείδητο του Έλληνα, όπως η ελληνική μουσική.
Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου: Και για εμένα ήταν άγνωστο το μυθιστόρημα αυτό του Καραγάτση. Δεν το είχα διαβάσει, αιφνιδιάστηκα και απορούσα γιατί δεν το είχα διαβάσει. Με αφορμή τα 200 χρόνια της επανάστασης που ανέβηκε στο θέατρο, χτυπά στην καρδιά  και σε κάνει να δεις τα πράγματα μέσα από τη φύση του ανθρώπου και όχι από τα περιτυλίγματα που έχει.  Ένας ήρωας, για να συναντήσεις τον αληθινό φόβο και να συμφιλιωθείς μαζί του.
Παράσταση: Ένα ερωτικό ραντεβού!
Ρόλοι: Δεν με ιντριγκάρει κάποιος ρόλος, πάντα με ιντριγκάρει ένα έργο. Δεν μπορώ να δω ένα ρόλο ξέχωρα από το έργο με τίποτα.
Σασμός: Αυτό που με γοήτευσε και με έπεισε να γυρίσω αυτή τη σειρά ήταν ο τόπος, η Κρήτη δηλαδή, και όχι μόνο ο ρόλος. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι με πολύ αξιόλογος συνάδελφος μου, τους οποίους θαυμάζω.
Τηλεοπτικές σειρές: Αγόρασα τηλεόραση στην καραντίνα, δεν είμαι ενήμερος στο τηλεοπτικό γίγνεσθαι. Ό,τι προλάβω να δω στα πεταχτά. Είναι νωρίς να κρίνουμε πάντως τα πράγματα, γιατί η τηλεόραση τώρα είναι καθαρό προϊόν της πανδημίας. Έπρεπε να καλύψει ένα κοινό που δεν ήταν δικό της, αλλά λόγω της πανδημίας κλείστηκε στο σπίτι του. Πρέπει να περάσει λοιπόν η πανδημία για να κάνουμε τον απολογισμό. Σίγουρα το θετικό σε όλη αυτή την πληθώρα των τηλεοπτικών σειρών είναι ότι βρήκαν πολλοί συνάδελφοί μου δουλειά που δεινοπαθούσαν όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας.
Υπερηφάνεια: Είναι μια πληγή που στάζει αίμα και δεν ξέρει πότε θα σταματήσει… Είναι πληγωμένη στον Έλληνα πάρα πολύ.
Φυσιολάτρης: Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω στη φύση και να απομονώνομαι. Θέλω να είμαι μόνος μου με τη φύση, δεν νιώθω μοναξιά, εκεί, νιώθω μοναξιά ενίοτε με τους ανθρώπους.
Χάρισμα: Αν είναι χάρισμα σημαίνει δεν σου ανήκει. Είναι ένα δώρο για το οποίο είσαι πια υπεύθυνος και δεν μπορείς να το δώσεις, αλλά ούτε να το πουλήσεις.
Ψυχική ευφορία: Μου συμβαίνει, όταν μοιράζονται τα πράγματα και όταν οι άνθρωποι συναντώνται στην ίδια συχνότητα…
Ωραίες συνεργασίες: Είναι εκείνες που δεν είναι ευκαιριακές. Η ωραία συνεργασία κρίνεται πριν από οποιοδήποτε αποτέλεσμα, γιατί δεν κρίνεται ποτέ από αυτό.

Ακολουθήστε την ιστοσελίδα teokanistras.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: cosmopoliti.com

Back to top button

Adblock Detected

Απενεργοποιήστε το Ad Blocker για να συνεχίσετε