Stories

Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου: Τι Τρέχει με τον Ανασχηματισμό και τις Δημοσκοπήσεις

Τι ακούγεται πίσω από τις κλειστές πόρτες των πολιτικών γραφείων

Μαύρα μεσάνυχτα

Τα τελευταία 24ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονταν στις ΗΠΑ, σε μία επίσκεψη ιδιωτικού χαρακτήρα, προκειμένου να βοηθήσει την κόρη του Δάφνη να εγκατασταθεί για τις σπουδές της στο πανεπιστήμιου Yale. Αυτές τις ημέρες φούντωσαν και τα σενάρια του ανασχηματισμού, παρότι η εβδομάδα που τρέχει είναι πολύ γεμάτη από θέματα. Μιλώντας με ανθρώπους από το στενό περιβάλλον του Κ. Μητσοτάκη, καταλάβαμε δύο πράγματα: Ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει εντός των επόμενων ημερών και πως τις όποιες αλλαγές γίνουν τις ξέρει μόνο ο ίδιος. Με απλά λόγια, μας είπαν ότι έχουν μαύρα μεσάνυχτα… Ωστόσο, διακινείται πληθώρα φρέσκων σεναρίων και αναλύσεων.

Το δίλημμα Κεραμέως

Οι πηγές μας λένε ότι σε γενικές γραμμές ο πρωθυπουργός σκέφτεται πολλές παραμέτρους για τα πρόσωπα που θα αντικαταστήσει ή θα τους αλλάξει χαρτοφυλάκιο. Μία από αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή «μετέωρη» στη παρούσα συγκυρία, είναι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Αν και έχει αξιοποιήσει στο έπακρο τις κατευθυντήριες γραμμές του Μεγάρου Μαξίμου, τα δύσκολα νομοσχέδια που έχει περάσει και οι αντιδράσεις που αυτά προκάλεσαν, φαίνεται έχουν δυσκολέψει τη παραμονή της στο υπουργείο Παιδείας. Αυτό όμως που μπορεί να τη κρατήσει, είναι οι σκληρές επιθέσεις που έχει δεχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, μία παράμετρος που δεν είναι καθόλου αμελητέα. Θα δούμε.

Κικίλιας για ΠροΠο;

Πρόσωπα που έχουν γνώση των όσων συζητιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου μάς είπαν ότι υπάρχει ένα σενάριο που θα φέρει στη λεωφόρο Κατεχάκη και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έναν παλιό γνώριμο. Τον νυν υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, δεδομένου ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται ουσιαστικά υπ’ ατμόν και δύσκολα θα παραμείνει στη θέση του. Συμπλήρωσαν μάλιστα αυτά τα πρόσωπα, ότι η περίπτωση του Β. Κικίλια έχει πολλές θετικές πλευρές. Αρχικά, επειδή γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, καθώς έχει θητεύσει ξανά στο εν λόγω υπουργείο. Δεύτερον, επειδή κατά τη προηγούμενη του θητεία είχε αναπτύξει εξαιρετική σχέση με τους αστυνομικούς και ειδικά με εκείνους που βρίσκονταν στον δρόμο. Λέτε να έχουμε επιστροφή;

Για να τα ακούσει

Τη προηγούμενη Παρασκευή συνεδρίασε το Πολιτικό Κέντρο (το μικρό καθοδηγητικό όργανο) του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως κύριο θέμα συζήτησης τη πανδημία. Στη συνεδρίαση αυτή, προσκλήθηκε και ο βουλευτής Χανίων και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Εκεί επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζει τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών, όχι όμως και τον υποχρεωτικό, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, να ζητάει από όλους να είναι «πιστοί» στη κεντρική γραμμή. Όπως μας είπαν άνθρωποι από τη Κουμουνδούρου, η φράση αυτή του Αλ. Τσίπρα αφορούσε τον Πολάκη, που έχει εκφράσει θέση κατά του εμβολιασμού όσων δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δημιουργώντας σύγχυση ως προς τη θέση του κόμματος. Με απλά λόγια, τον κάλεσε για να του τα ψάλει.

Χαμόγελα

Πάντως, στη Κουμουνδούρου έχουν και λόγους για να χαμογελούν: χθες, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια καταγράφηκε σε δημοσκόπηση διαφορά μικρότερη από το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου του 2019, ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της PRORATA που δημοσιεύει το iEidiseis.gr, η διαφορά είναι πλέον στις 8 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η ΝΔ εμφανίζει απώλειες 1,5 ποσοστιαίας μονάδας (33% έναντι 34,5% τον Ιούλιο του 2021, ένα μήνα πριν), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «τσιμπάει» μισή μονάδα (25% από 24,5%). Το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 6,5% (έναντι 7%), το ΚΚΕ 4,5% (έναντι 4%), η Ελληνική Λύση 3,5% (έναντι 3%) και το ΜέΡΑ25 στο 2% (έναντι 2,5%)-συγκριτικά πάντα με τις έρευνες της ίδιας εταιρείας.

Πηγή: vice.com

Back to top button