Σχέσεις

Πώς να Καταλάβεις αν ο/ η Σύντροφός σου Εγκαταλείπει Σιωπηλά τη Σχέση σας

Σε αντίθεση με το ghosting, στο quiet quitting ή quiet dumping ενός ερωτικού συντρόφου υπάρχεις στη ζωή του άλλου αλλά δεν έχεις ουσιαστική παρουσία.

Οι δύο πρώτοι μήνες της σχέσης που είχε ο 22χρονος Harshit Prajapati, στα 18 του, ήταν βγαλμένοι από ρομαντικό μυθιστόρημα – υπήρχαν συχνά ραντεβού και συζητήσεις εις βάθος, καθώς και τρόποι να κάνουν ο ένας τον άλλον να νιώθει ξεχωριστός. Αισθανόταν ότι είχε βρει την αδερφή ψυχή του.

Όλα αυτά άλλαξαν όταν ο Prajapati μετακόμισε σε άλλη πόλη για ανώτερες σπουδές. Οι συζητήσεις έμοιαζαν περισσότερο με status updates: σύντομες και χωρίς οικειότητα.

«Υπήρχε μια αίσθηση ότι ίσως να μην μπορούσαμε να διατηρήσουμε τη σχέση από απόσταση», λέει στο VICE o Prajapati, φοιτητής μόδας. «Προσπάθησα να κάνω μια συζήτηση για να δούμε τι μπορούσε να γίνει προκειμένου να λειτουργήσει η σχέση».

Ο σύντροφός του τον διαβεβαίωσε ότι όλα ήταν καλά και πως δεν συνέτρεχε λόγος ανησυχίας. Αλλά κάθε φορά που εκείνος πρότεινε ταξίδια, δραστηριότητες ή έβρισκε τρόπους για να κρατάει τη σχέση ζωντανή, ενώ ο σύντροφός του συμφωνούσε, δεν έκανε τίποτα για να υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια.

Σταδιακά, αυτό άρχισε να επηρεάζει τον Prajapati. Δεν βοηθούσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι φιλίες του ήταν περισσότερο επιφανειακές, με άτομα που δεν ήταν πρόθυμα να κάνουν μια σοβαρή συζήτηση. «Καθόμουν στο κρεβάτι, έβλεπα σειρές και έκανα τη δουλειά μου στο σκοτάδι. Επηρέασε την εικόνα που είχα για τον εαυτό μου μου και άρχισα να αναρωτιέμαι αν ήμουν αρκετός».

Εκ των υστέρων, συνειδητοποίησε ότι ο σύντροφός του έκανε quiet quitting στη σχέση. Αυτό σημαίνει ότι σε μια σχέση ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι κάνουν τα στοιχειώδη για να διασφαλίσουν ότι η σχέση θα διατηρείται χωρίς να χωρίζουν. Γνωστό και ως “quiet dumping”, το concept του είναι παρόμοιο με το quiet quitting στη δουλειά, κατά το οποίο ένας εργαζόμενος κάνει μόνο αυτό για το οποίο πληρώνεται -τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο- για να μην πάθει burnout.

Η ιδέα του quiet quitting στις σχέσεις αποδίδεται στον κωμικό δημιουργό του TikTok, Daniel Hentschel, στο πλέον viral σατιρικό του βίντεο. «Quiet quitting ή quiet dumping σημαίνει ο σύντροφός σου να επιλέγει να κάνει τα στοιχειώδη για να είναι μαζί σου αλλά να μη σε χωρίζει. Έχει χάσει το ενδιαφέρον του αλλά δεν θέλει να σε χωρίσει εκείνος. Εμφανίζεται κάθε μέρα αλλά δεν είναι ουσιαστικά παρών», λέει ο Hentschel στο βίντεο.

Σύμφωνα με την ψυχίατρο Era Dutta, όταν ένας ερωτικός σύντροφος εγκαταλείπει σιωπηλά τη σχέση, είναι σαν να ζεις με το φάντασμά του ή με έναν αδιάφορο συγκάτοικο: δεν μπορείς να πάρεις χαρά από το ότι είστε μαζί και συνυπάρχετε. «Αν έχεις μια σχέση που δεν σε ικανοποιεί και σε έχουν παρατήσει σιωπηλά, θα αρχίσεις να αμφισβητείς τον εαυτό σου και θα αναρωτιέσαι ποιος φταίει. Αυτό καταπνίγει την προσωπική σου εξέλιξη και επηρεάζει αρνητικά την ψυχική σου υγεία σε μια κοινωνία, όπου ακόμα υπάρχει διστακτικότητα γύρω από τη συμβουλευτική ζευγαριών».

Σε αντίθεση με το quiet quitting στη δουλειά, οι λόγοι που ένα άτομο αποφασίζει να το κάνει στη σχέση του μπορεί να μην είναι τόσο προφανείς. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι σε αντίθεση με το ghosting, όπου ο ένας σύντροφος ξαφνικά σταματάει την επικοινωνία και κυριολεκτικά εξαφανίζεται, το quiet quitting ειναι το «να φεύγεις χωρίς να φεύγεις».

«Για να αντέξει μια σχέση πρέπει να υπάρχει αποδοχή και εξέλιξη», λέει η Nahid David, ψυχοθεραπεύτρια και ψυχίατρος. «Οι πρώτες εβδομάδες ή μήνες σε μια ερωτική σχέση είναι γεμάτες ντοπαμίνη, κάθε φορά που συναντάς ή αγγίζεις τον σύντροφό σου, ώσπου τα πράγματα φτάνουν σε μια στάσιμη κατάσταση. Όταν συμβαίνει αυτό, νιώθεις πλήξη και αποστασιοποίηση και μπορεί να παρατήσεις τον άλλον σιωπηλά, ακόμα και υποσυνείδητα, χωρίς ενδεχομένως να καταλαβαίνεις τους λόγους».

Η Dave συμπληρώνει ότι σε έναν ψηφιακό κόσμο όπου οι βιντεοκλήσεις και τα τσατ είναι αρκετά, και η ανάγκη να είσαι φυσικά παρών δεν είναι πια προαπαιτούμενο για τη δημιουργία επαφής, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να καταλάβεις πότε ένας σύντροφος κάνει απλώς τα στοιχειώδη.

Στην περίπτωση της Somya, μίας 28χρονης διδακτορικής ερευνήτριας που προτιμάει να χρησιμοποιήσει ψευδώνυμο επειδή δεν ήθελε να μάθει η οικογένειά της για τη σχέση της, οι λόγοι που παράτησε σιωπηλά τον σύντροφό της είχαν να κάνουν με το ότι είχαν διαφορετικές επαγγελματικές φιλοδοξίες και με το ότι η ίδια έχασε σιγά-σιγά τον ενθουσιασμό της για τη σχέση.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η αγάπη μου έσβησε. Απλώς έμεινε στάσιμη. Άρχισα να αλλάζω τις φιλοδοξίες μου, να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να είμαι μαζί του. Αλλά παρόλο που ήταν υποστηρικτικός, ένιωθα ασφυκτικά. Οι ανασφάλειές του, επειδή ήταν μακριά μου και επειδή δεν ήταν τόσο μορφωμένος όσο εγώ, θα έβγαιναν στην επιφάνεια».

Τα πράγματα περιπλέχθηκαν ακόμη περισσότερο όταν η ψυχική υγεία και αυτοεκτίμηση της Somya επειδεινώθηκαν ραγδαία, όταν βρέθηκε παγιδευμένη στη γενέτειρά της το Raipur, πρωτεύουσα της πολιτείας Chhattisgarh της Ινδίας, κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Σταμάτησε να προσπαθεί για τη σχέση και εστίασε στην ίδια, αλλά δεν είχε το θάρρος να του πει ότι δεν ένιωθε τον ίδιο ενθουσιασμό όπως παλιά.

«Συνέβη χωρίς να το θέλω, αλλά όταν συνήλθα, άρχισα να αφιερώνω λιγότερο χρόνο στη σχέση», λέει. «Δεν ήθελα να την τελειώσω εγώ, έτσι απομακρύνθηκα πιστεύοντας ότι θα κουραστεί και θα φύγει. Αλλά πλέον ήταν μια σχέση έξι ετών και είχαμε συνηθίσει και οι δύο να είμαστε μαζί. Ο φόβος ότι δεν θα βρούμε έναν καλό σύντροφο που να μας καταλαβαίνει, μας έκανε να σέρνουμε τη σχέση μέχρι που τελικά χωρίσαμε οριστικά».

Σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή Deepak Kashyap, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι το quiet quitting στη βάση του έχει να κάνει με το να νιώθεις ανικανοποίητος και αποστασιοποιημένος μεσα στη σχέση, και λιγότερο με το να αντιμετωπίζεις κάποια κακοποιητική συμπεριφορά.

«Στην Ινδία η έλλειψη οικονομικής ανεξαρτησίας είναι κάτι που μπορεί να κρατάει τους ανθρώπους μαζί», λέει και συμπληρώνει ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες .«Πιστεύεις ότι οι μητέρες μας και οι θείες μας θα έμεναν με τους συζύγους τους αν ήταν οικονομικά ανεξάρτητες; Συχνά καταλήγουμε να πιστεύουμε ότι ο σύντροφός μας είναι ο καλύτερος που μπορούμε να βρούμε να κάνουμε τα στοιχειώδη για να διατηρηθεί μια σχέση».

Ο Kashyap προειδοποιεί ότι κάποιος μπορεί να μην έχει σκεφτεί καλά τους λόγους για να εγκαταλείψει σιωπηλά μια σχέση και να επηρεάζεται από μη ρεαλιστικά ιδανικά του πώς πρέπει να είναι μια υγιής σχέση, λόγω της ποπ κουλτούρας.

«Η ζωή μας και οι σχέσεις μας δεν χρειάζεται να είναι κάθε μέρα συναρπαστικές. Το να περιμένεις λοιπόν κάθε μέρα οι σχέσις να αποδίδουν δεν είναι υγιές», εξηγεί. «Παρόλο που ως άνθρωποι πάντα κάνουμε μια ανάλυση κόστους-οφέλους, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι σύντροφοί μας δεν είναι προϊόντα».

Λέει επίσης ότι δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που κάνουν τρομερό σεξ κάθε μέρα μετά από τρία και τέσσερα χρόνια σε μια σχέση και ότι αυτό θα έπρεπε να κανονικοποιηθεί. Όμως αν ξέρεις τους λόγους που δεν λειτουργεί η σχέση σου και δεν κάνεις κάτι γι’ αυτό, τότε είναι δικό σου θέμα.

Σε όποια πλευρά της σχέσης κι αν βρεθείς, ο Dave προτείνει να αποφεύγεις να κατηγορείς τον άλλον. «Μην κατηγορείς το άλλο άτομο, πες του ότι αυτό που συμβαίνει είναι κάτι που συμβαίνει σε εσάς και όχι σε εσένα γιατί δεν υπάρχει λίστα με πράγματα για μια ιδανική σχέση», λέει. «Κατάγραψε τις προσδοκίες σου σε σχέση με την πραγματικότητα, κατηγοριοποίηση τις σκέψεις σου σε συναισθήματα και γεγονότα και σκέψου τι δεν πάει καλά. Έχεις αποδείξεις και περιστατικά για να στηρίξεις τις σκέψεις σου ή τα βγάζεις από το μυαλό σου»;

Τέλος, λέει ότι ο εγκέφαλός μας προσαρμόζεται πιο εύκολα την πραγματικότητα του θανάτου επειδή ο θάνατος ενέχει μια οριστικότητα. Δυσκολευόμαστε να ξεχάσουμε κάποιον που μας κρατάει σε κατάσταση αναμονής, καθώς η ελπίδα ότι μια μέρα θα μπορέσουμε να καθίσουμ εκαι να βρούμε μια άκρη ή να ξαναγίνουν τα πράγματα όπως ήταν παλιά είναι ακόμα ζωντανή.

Ακολουθήστε την ιστοσελίδα teokanistras.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: vice.com

Back to top button