ΣχέσειςTeo Kanistras

Συν και Πλην: Είναι Καλή Ιδέα να τα Φτιάχνεις με Φίλους σου;

Ένας relationship coach εξηγεί πώς να διαχειριστείς τη φιλία που μπορεί να γίνει έρωτας.

Υπάρχουν πολλοί δυνητικοί σύντροφοι εκεί έξω. Αλλά μήπως να ξεκινήσεις με αυτούς που ξέρεις; Το αν είναι καλή ιδέα να τα φτιάχνεις με κάποιον φίλο σου ή φίλη σου είναι μια ερώτηση που πολλοί κάνουν, αλλά λίγοι έχουν την απάντηση.

Το θετικό φυσικά είναι ότι πιθανόν ξέρεις καλά το άλλο άτομο. Έχετε γερή βάση χτισμένη σε κοινό έδαφος και κοινές αναμνήσεις. Για κάποιους η φιλία είναι απαραίτητη για τον έρωτα. Δεν μπορούν να έχουν κάποιον σύντροφο χωρίς να είναι φίλοι.

Συχνά, όμως, το αρνητικό είναι ότι ο ένας έχει συναισθήματα πριν από τον άλλον. Μερικές φορές υπάρχει ανταπόκριση αλλά δεν είναι σίγουρο. Ο έρωτας είναι από μόνος του δύσκολος και το να πρέπει να διαχειριστείς και μια φιλία τον κάνει δυσκολότερο. Αν κάνεις το άλμα μπορεί να κάνεις μια καλή σχέση, αλλά μπορεί και να λήξει η πλατωνική που ήδη έχεις.

«Αν είναι να ρισκάρεις τη φιλία λέγοντας ότι θέλεις να γίνει ερωτική σχέση, να είσαι σίγουρος/η ότι ο άλλος/η σε γουστάρει», λέει ο John Kim, ψυχοθεραπευτής από το Λος Άντζελες, relationship coach και συγγραφέας του βιβλίου It’s Not Me, It’s You: Break the blame cycle. Relationship better., «Διότι αν δεν συμβαίνει αυτό, ρισκάρεις τη φιλία και τα πράγματα θα γίνουν παράξενα».

Με άλλα λόγια, θέλει προσοχή επειδή σχεδόν σίγουρα αλλάζει η δυναμική της σχέσης. Πάντα μπορείς να ξαναγίνεις φίλος με τον άλλον, αλλά δεν θα είναι το ίδιο. Τι κάνεις λοιπόν όταν βρεθείς σε τέτοια κατάσταση;

Αν γουστάρεις τον φίλο/ τη φίλη σου
Καταρχάς προσπάθησε να καταλάβεις πού στέκεται. Μπορεί να νιώθεις άνετα να μιλάς σε φιλικό επίπεδο και να νιώσεις ότι θέλεις να τα πεις όλα με τη μία, αλλά δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος.

Ο Kim λέει ότι έχεις ευθύνη να μην αποκαλύψεις τα συναισθήματά σου αν δεν υπάρχουν στοιχεία αμοιβαιότητας γιατί θα μπει σε δύσκολη θέση αν δεν νιώθει το ίδιο με σένα.

Αν είστε καλοί φίλοι, μάλλον ξέρεις πώς νιώθει για σένα χωρίς να ρωτήσεις. Μπορεί π.χ. να φλερτάρετε λίγο. Το θέμα είναι να μην ξεφορτώσεις τα συναισθήματά σου πάνω του/ της.

Αν θεωρείς ότι είναι αμοιβαία και θέλεις να ρισκάρεις μπορείς να πεις «Είμαστε φίλοι πολύ καιρό και πρόσεξα ότι έχω πιο έντονα συναισθήματα για σένα. Μπορούμε να το συζητήσουμε; Είμαι πρόθυμος/η να δεχτώ τα εξής, διότι δεν θέλω να τελειώσει η φιλία μας. Πώς θα ήταν πιο ασφαλές για σένα»;

Ο Kim συμβουλεύει να μη δώσεις τελεσίγραφο ή να μην απειλήσεις να τελειώσεις τη φιλία σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανταπόκριση.

«Νομίζω πως αυτό είναι εγωιστικό. Αν σου αρέσει κάποιος και δεν υπάρχει ανταπόκριση, πρέπει να το επεξεργαστείς», λέει.

Μπορείς να βάλεις κάποια όρια και να περιορίσεις τον χρόνο που περνάτε μαζί «αλλά το να γειώσεις τελείως μια φιλία επειδή έχεις ερωτικά αισθήματα είναι λίγο ανώριμο». Είναι σαν να χρησιμοποιείς τη φιλία ως αφορμή για έρωτα.

Αν σε γουστάρει ο φίλος σου/ φίλη σου
Αν δεχτείς μια ερωτική εξομολόγηση, να θυμάσαι ότι δεν είσαι υποχρεωμένος/ η να δοκιμάσεις.

Στους έρωτες που προκύπτουν από τις φιλίες, πολλοί έχουν τον κίνδυνο να αγνοούν σημάδια ότι μπορεί να μη λειτουργήσει, επειδή ανησυχούν ότι θα πληγώσουν κάποιον που είναι σημαντικός γι’ αυτούς. Με άλλα λόγια μπαίνουν σε μια σχέση για να μη χάσουν τη φιλία. Δυστυχώς στο τέλος μπορεί να χάσουν και τα δύο.

Αλλά να είσαι ανοιχτός/ή. Μην το βάλεις στα πόδια και κόψεις επαφή. «Αυτό είναι αναίσθητη συμπεριφορά», λέει ο Kim.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν είσαι υπεύθυνος/η για τα συναισθήματα του φίλου/ της φίλους σου, αλλά μπορείς να φερθείς σαν καλός φίλος/φίλη ρωτώντας τον/ την τι χρειάζεται και μιλώντας ειλικρινά για το τι είσαι πρόθυμος/ η να δώσεις.

Σε όποια από τις δυο πλευρές κι αν είσαι, μην ξεχνάς τα εξής:

Το ότι είστε καλοί φίλοι δεν σημαίνει ότι θα είστε καλοί σύντροφοι.
Οι φιλίες διαφέρουν από τις ερωτικές σχέσεις. Μπορεί να μη θέλεις να περνάς τόσον χρόνο με τον/την σύντροφό σου όσο με έναν φίλο. Ή το αντίστροφο. Ή μπορεί να είστε ασύμβατοι στο σεξ.

Μπορεί να έχεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες.
Σε μια καινούργια σχέση ξέρεις λιγότερα και περιμένεις λιγότερα. Επίσης δεν υπάρχει κίνδυνος να χάσεις μια φιλία και είναι πιο εύκολο να εξερευνήσεις αυτές τις προσωπικές λεπτομέρειες από την αρχή.

Η ειλικρίνεια είναι πολύ σημαντική.
Για τον Kim, το μυστικό για να δοκιμάσεις να μετατρέψεις τη φιλία σε σχέση είναι και οι δύο να είναι ειλικρινείς και υπεύθυνοι για τα συναισθήματά τους.

«Αυτό μόνο», είπε. «Αν συμβαίνει, είτε υπάρχουν αμοιβαία αισθήματα είτε όχι, υπάρχει αρκετός σεβασμός ώστε να μη χαλάσει η φιλία».

Ακολουθήστε την ιστοσελίδα teokanistras.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: vice.com

Back to top button