Συνταγές

Συνταγή: “Θεϊκές” αυγοφέτες γεμιστές με σοκολάτα και μπανάνες

Οι αγαπημένες αυγοφέτες των παιδικών μας χρόνων σε μια εκδοχή από τα χέρια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, που όλοι θα ξαναγίνετε παιδιά και θα βουτάτε το δάχτυλο στην μαγική καραμέλα στην βάση του ταψιού

Υλικά

  • 20 φέτ. ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
  • 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. κατά προτίμηση μαύρη ζάχαρη (ή κρυσταλλική)
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 1/2 lt γάλα φρέσκο
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια ή 2 κάψουλες βανίλιας
  • 4-6 κ.σ. πραλίνα σοκολάτας ή 125 γρ. τριμμένη σοκολάτα της αρεσκείας σας
  • Άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Για τις καραμελωμένες μπανάνες

  • 3 ώριμες και σφιχτές μπανάνες
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1/3 φλ. μαύρη ζάχαρη
  • 2-3 πρέζα/ες κανέλα

Εκτέλεση

  • Θα χρησιμοποιήσουμε πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος 23Χ33 εκ. για να ψήσουμε τις αυγοφέτες γεμιστές στο φούρνο.
  • Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά, τη βανίλια, το αλάτι και το γάλα να ενωθούν.
  • Αλείφουμε με το βούτυρο όλη την επιφάνεια του ταψιού για τις αυγοφέτες γεμιστές στο φούρνο.
  • Πασπαλίζουμε επάνω την μαύρη ζάχαρη φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα.
  • Απλώνουμε 2-2 φέτες ψωμί ενωμένες, κάνοντας μια παχιά στρώση στη βάση του ταψιού και κόβοντας τες λίγο αν χρειαστεί για να γεμίσει η βάση και οι γωνιές του ταψιού.
  • Περιχύνουμε σιγά σιγά με 1 -1/2 φλ. μείγμα αυγό – γάλα.
  • Ρίχνουμε σε μια στρώση τις καραμελωμένες μπανάνες και καλύπτουμε με την πραλίνα.
  • Σκεπάζουμε τα υλικά με το υπόλοιπο ψωμί. Η επιφάνεια του ταψιού καλύπτεται με 6 ολόκληρες φέτες και μισή φέτα κομμένη στη μέση.
  • Πιέζουμε ελαφρά να κολλήσουν οι στρώσεις μεταξύ τους.
  • Περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υγρά (αυγά – γάλα).
  • Αφήνουμε να σταθεί και να ρουφήξει για 30′.
  • Αν έχετε χρόνο, όσο περισσότερο το αφήσετε να ποτίσει το ψωμί, τόσο πιο αφράτο και νόστιμο θα γίνει το γλυκό.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για 35′ περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί.
  • Αφήνουμε για 10′ στον πάγκο.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με λίγη άχνη ή περιχύνουμε με λίγο μέλι.

Πως να κάνετε καραμελωμένες μπανάνες

Πως να κάνετε καραμελωμένες μπανάνες

Υλικά

  • 2 μπανάνες ώριμες
  • 15 γρ. βούτυρο
  • 1/8 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 2 κ.σ. μέλι

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ

  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 80 ml. νερό
  • 280 ml. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. γλυκόζη
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι

Βήματα

  • Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους μισού εκατοστού περίπου.
  • Βάζουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο, το μέλι, το αλάτι και την κανέλα.
  • Προσθέτουμε τα κομμάτια μπανάνας και σιγοψήνουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε περίπτωση που οι μπανάνες παίρνουν γρήγορα χρώμα.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν οι μπανάνες.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε τις μπανάνες.
  • Σε ένα μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ανακατέψτε τη ζάχαρη και το νερό σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, ή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Ανεβάστε την θερμοκρασία στο φουλ, και βράστε το σιρόπι χωρίς ανακάτεμα, μέχρι να πάρει ένα βαθύ χρυσό χρώμα. Μην το σκουρίνετε πολύ, διότι θα καεί και θα πικρίσει.
  • Αφαιρέστε το από τη φωτιά και ρίξτε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας αργά. (Προσέξτε, σιγά-σιγά και προσεχτικά διότι φουσκώνει). Ρίξτε και την βανίλια.
  • Ανακατέψτε καλά, και τοποθετήστε το σε χαμηλή φωτιά. Μαγειρέψτε το ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά. Κατεβάστε το από τη φωτιά, και προσθέστε την γλυκόζη, ανακατέψτε πολύ καλά, και αφήστε το να κρυώσει.
  • Βάλτε το σε αποστειρωμένο βάζο, και φυλάξτε το σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Ακολουθήστε την ιστοσελίδα teokanistras.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: argiro.gr

Back to top button