Quantcast
Τι μπορεί να συμβεί στον εγκέφαλο σας εάν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το κινητό
Ψυχολογία

Τι μπορεί να συμβεί στον εγκέφαλο σας εάν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το κινητό

Το κινητό έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και αν για μία μέρα δεν το είχαμε στα χέρια μας θα είχε ίσως περισσότερες και πιο σημαντικές επιπτώσεις από ό,τι πιστεύουμε.

Αγγίζουμε τα τηλέφωνά μας κατά μέσο όρο 2.617 φορές την ημέρα. Μπορείτε να αρνηθείτε ή να παραδεχτείτε έναν εθισμό, αλλά ο ρόλος που παίζει αυτή η συσκευή στη ζωή μας είναι τεράστιος.

Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον να σκεφτούμε πώς θα ήταν αν μια μέρα ξυπνούσαμε χωρίς αυτό. Ίσως οι μέρες μας θα μπορούσαν να αλλάξουν προς το καλύτερο, ή ίσως όχι.

Στην αρχή μπορεί να νιώθετε νευρικότητα
Οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι στο κινητό τηλέφωνο, νιώθουν νευρικότητα, θυμό ή και φόβο χωρίς αυτά. Αυτό το καταλαβαίνετε, όταν ένα πρωί μπορεί να ξεχάσετε το κινητό σας στο σπίτι, ενώ είστε στην δουλειά.

Αυτή η κατάσταση ονομάζεται νομοφοβία. Οι άνθρωποι που το έχουν αυτό, νιώθουν πως χωρίς κάποιο αντικείμενο αποκόπτονται τελείως από τον κόσμο.

Επίσης, μπορεί να αντιμετωπίσετε νομοφοβία όταν η συσκευή σας είναι απενεργοποιημένη. Τα συμπτώματα είναι: Άγχος, φόβος, πανικός, αίσθημα μοναξιάς, δύσπνοια, αίσθημα τρόμου, εφίδρωση, αίσθημα αποπροσανατολισμού και ταχυκαρδία.

Σας πιάνουν στερητικά
Τα συμπτώματα στέρησης συνδέονται με τον εθισμό. Όταν περιορίζεστε από κάτι στο οποίο βασίζεστε, μπορεί να αντιμετωπίσετε αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά. Το ίδιο αποτέλεσμα συμβαίνει όταν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας, αλλά συμβαίνει μόνο στην αρχή.

Μπορεί ακόμη και να νιώσετε ναυτία και πονοκεφάλους.
Η κατάσταση μπορεί να γίνει αφόρητη για τους ανθρώπους που παίζουν παιχνίδια στο τηλέφωνο. Αυξάνουν την ντοπαμίνη κι έτσι νιώθετε ανταμοιβή και ενισχύεται η αυτοεκτίμησή σας. Όταν σας λείπει αυτό, μπορεί να κάνει τα συμπτώματα στέρησης πολύ πιο έντονα.

Αρχίζετε να εκτιμάτε την απλότητα της σύγχρονης τεχνολογίας
Η αλήθεια είναι πως το κινητό μας είναι πλέον χρήσιμο ακόμη και στις πληρωμές. Αν αφήσετε για μία μέρα το κινητό στο σπίτι θα διαπιστώσετε πως εκτός από το ότι δεν μπορείτε να στείλετε μηνύματα ή να πάρετε τηλέφωνο αυτούς που πρέπει, μπορεί να μην μπορείτε να κάνετε ανέπαφες πληρωμές, χωρίς ούτε το κινητό ούτε την κάρτα σας.

Δεν θα ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, δεν θα έχετε κάποια συσκευή για να ακούσετε μουσική στο λεωφορείο. Ακόμη και σημαντικές σημειώσεις, μπορεί να βρίσκονται στην συσκευή σας.

Αρχίζεις να νιώθεις ανακούφιση
Μετά την καταπολέμηση ενός εθισμού, υπάρχει μια ανταμοιβή. Η ανακούφιση έρχεται. Ναι, μπορεί να νιώθετε απομόνωση τις πρώτες μέρες, αλλά μετά συνηθίζετε σε αυτές τις νέες συνθήκες.

Αρχίζετε να εστιάζετε σε πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά για εσάς και η ανάγνωση βιβλίων και εφημερίδων φέρνει μεγάλη ευχαρίστηση στη ζωή σας.

Αρχίζεις να κοιμάσαι καλύτερα
Ο εγκέφαλός μας είναι πολύ ευαίσθητος στο φως και το μπλε φως από τα smartphone καθυστερεί την παραγωγή μελατονίνης. Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη μελατονίνης μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Όταν το αποκλείσετε, ο ύπνος σας μπορεί να ομαλοποιηθεί.

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι η μη χρήση smartphone στην κρεβατοκάμαρα αυξάνει την ευτυχία και την ποιότητα ζωής. Η διάθεσή σας βελτιώνεται και ο κόσμος αρχίζει να αστράφτει με νέα χρώματα.

Το μυαλό σου είναι ελεύθερο να περιπλανηθεί ξανά
Όταν είσαι με ένα κινητό στο χέρι, το μυαλό σου είναι συγκεντρωμένο στις πληροφορίες που σου δίνει η αρχική σου σελίδα ή κάποιος φίλος που εκείνη την στιγμή συνομιλείς μαζί του. Όταν δεν έχεις το κινητό, περιπλανιέσαι σε σκέψεις όταν περιμένεις στην ουρά ή δεν έχεις τι να κάνεις στην δουλειά σου. Και αυτό, το έχει ανάγκη το μυαλό σου.

Στο τέλος, μπορεί να νιώσετε χαρούμενοι που θα πάρετε πίσω το τηλέφωνό σας
Μερικοί άνθρωποι που υποβλήθηκαν στο πείραμα της ζωής χωρίς τηλέφωνο προτίμησαν να επιστρέψουν σε αυτό.

Μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιείτε το smartphone σας, αλλά κάποια αποτοξίνωση μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει να κάνετε καλό στον εγκέφαλό σας και να εκτιμήσετε άλλα πράγματα περισσότερο.

Ακολουθήστε την ιστοσελίδα teokanistras.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: govastileto.gr