Quantcast
Τι Μπορείς να Kάνεις αν Δεν Έχεις Χρήματα για Ψυχοθεραπεία
Ψυχολογία

Τι Μπορείς να Kάνεις αν Δεν Έχεις Χρήματα για Ψυχοθεραπεία

Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την επαγγελματική βοήθεια, αλλά υπάρχουν κάποιες λύσεις που θα σε βοηθήσουν.

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να κάνεις ψυχοθεραπεία. Μια αποτελεσματική συνεδρία θα μπορούσε να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τραύματα της παιδικής ηλικίας, να φέρει στην επιφάνεια τυχόν καλά κρυμμένο συναισθηματικό φορτίο και να σου μάθει νέους τρόπους και τεχνικές αντιμετώπισης του στρες της καθημερινότητας. Και αν έχεις κάποια ψυχική διαταραχή, όπως κατάθλιψη ή ΔΕΠΥ, τότε η ψυχοθεραπεία είναι συχνά απαραίτητη για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Δυστυχώς η ψυχοθεραπεία δεν είναι οικονομική. Επίσης δεν είναι εύκολο να βρεις ραντεβού. Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα και τη προσβασιμότητα υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι το στίγμα που φέρει. Σε πολλές χώρες, η ψυχική υγεία εξακολουθεί να είναι ταμπού. Αυτό επηρεάζει τον αριθμό των ανθρώπων που ενδιαφέρονται να μπουν στον χώρο και των οργανισμών που υποστηρίζουν τέτοιες υπηρεσίες.

Ευτυχώς οι καιροί αλλάζουν. Η πανδημία μας έδειξε την αξία της ψυχικής υγείας. Και ενώ η θεσμική αλλαγή είναι κάτι που απαιτεί περισσότερο χρόνο και επενδύσεις, υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές για την ψυχοθεραπεία που μπορείς να εξερευνήσεις στο μεσοδιάστημα.

Οι προτάσεις αυτές δεν είναι υποκατάστατα της ψυχοθεραπείας. Είναι πιθανό να αποκτήσεις κάποιο ψυχικό πρόβλημα σε κάποια φάση της ζωής σου, επομένως αν νιώθεις ότι η ψυχική σου υγεία επηρεάζει την καθημερινότητά σου καλά θα κάνεις να επισκεφτείς έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Life coaching
«Η ψυχοθεραπεία είναι επιστήμη», εξηγεί η ψυχολόγος Mary Grace Orquiza. «Οι επαγγελματίες υγείας σπουδάζουν, κάνουν εκτεταμένη εκπαίδευση και επιμορφώνονται. Η ψυχοθεραπεία στηρίζεται σε επιστήμη και έρευνα. Εφαρμόζουμε διάφορες ψυχολογικές αρχές ή πράγματα που ξέρουμε για την ανθρώπινη συμπεριφορά, για να βοηθήσουμε κάποιον να ανακουφιστεί από τον πόνο του».

Αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ψυχοθεραπεία, αν και βοηθάει, δεν είναι απαραίτητη για να πετύχεις κάποιον στόχο. Αυτές περιλαμβάνουν διάφορες αποφάσεις, καθοδήγηση και ποικίλα άλυτα θέματα.

Η Orquiza εξηγεί ότι κάθε άτομο έχει μοναδικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης των καταστάσεων και κάποιες καταστάσεις μπορεί να επιλυθούν και μόνο με μια κουβέντα που θα τους σπρώξει προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε αυτή την περίπτωση, το life coaching είναι μια καλή εναλλακτική στη ψυχοθεραπεία.

«Οι life coach δεν είναι επαγγελματίες όπως οι ψυχολόγοι, οι ψυχίατροι και οι σύμβουλοι καθοδήγησης αλλά έχουν κι αυτοί τον ρόλο τους», λέει η Orquiza και συμπληρώνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των σχέσεων, της καριέρας, και της γενικότερης ψυχολογικής κατάστασης.

Οι life coach δεν έχουν όλες τις απαντήσεις. Αλλά μέσα από μια σειρά συζητήσεων μπορούν να βοηθήσουν να σε στρέψουν ώστε να βρεις τις απαντήσεις στις δύσκολες ερωτήσεις μόνος/η σου. Θέλεις βοήθεια να βάλεις όρια μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής; Δεν μπορείς να σταματήσεις να χασομεράς; Ένας life coach μπορεί να σε βοηθήσει.

Εφαρμογές αναπνοής και διαλογισμού
Στην ψυχοθεραπεία, συχνά, η συμβουλή είναι να κάνεις διαλογισμό ή ασκήσεις αναπνοής γιατί αν ηρεμήσεις σωματικά μπορεί να βελτιωθεί η ψυχική υγεία σου.

«Ο διαλογισμός βοηθάει με τις ψυχολογικές αντιδράσει του σώματος. Όταν το σώμα είναι ήρεμο και χαλαρό μπορείς να σκεφτείς καλύτερα», λέει η Orquiza.

«Ένα άλλο καλό του διαλογισμού είναι ότι επειδή είσαι περισσότερο συντονισμένος με το μέσα σου αντιλαμβάνεσαι περισσότερο τι σου συμβαίνει, τις σκέψεις σου, τα συναισθήματά σου – επεξεργάζεσαι πολλές πληροφορίες και πράγματα για τον εαυτό σου. Σε βοηθάει να σκεφτείς, να καταλάβεις τον εαυτό σου και να νιώθεις λιγότερη απειλή».

Η Orquiza συστήνει εφαρμογές διαλογισμού στους πελάτες της, ιδίως όσες βασίζονται σε θεραπεία που εστιάζει στη συμπόνια και γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία (CBT).

«Συνήθως συστήνω εφαρμογές CBT επειδή βοηθούν να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργικές σκέψεις. Επίσης βοηθάει στο να αναγνωρίσει κανείς τους στόχους του και τους τρόπους που μπορεί να τους πετύχει», λέει η Orquiza.

«Επίσης συστήνω εφαρμογές ψυχοθεραπείας που εστιάζουν στη συμπόνια, γιατί σου μαθαίνουν να είσαι φροντιστικός με τον εαυτό σου – πράγματα που θα έκανες κανονικά για κάποιον άλλον, αλλά συνήθως δυσκολεύεσαι να εφαρμόσεις σε σένα».

Καλός ύπνος, πολύ νερό, ξεκούραση και χαλάρωση
Όπως και με τη σωματική μας υγεία, η Orquiza λέει ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία σε ό,τι αφορά και την ψυχική μας υγεία.

«Είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας πριν αποκτήσουμε προβλήματα ψυχικής υγείας», λέει η Orquiza, συμπληρώνοντας ότι η ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην ξεκούραση μπορεί να βοηθήσει.

«Η δουλειά είναι σημαντική επειδή δημιουργεί μια αίσθηση επίτευξης. Αλλά αν παραμελήσουμε άλλους τομείς της ζωής μας, είμαστε πιο επιρρεπείς σε burnout και στρες. Πρέπει να αφήνουμε χρόνο για ξεκούραση, χαλάρωση, απόλαυση και διασκέδαση».

Γραμμές ψυχικής υγείας, ΜΚΟ, κρατικές υπηρεσίες
Υπάρχουν πολλές γραμμές ψυχικής υγείας που μπορείς να αποταθείς για βοήθεια. Αλλά πρώτα, η Orquiza λέει ότι είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι η λειτουργία μιας γραμμής βοήθειας είναι διαφορετική από την ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία παρέχει μακροπρόθεσμη παρέμβαση και οι γραμμές βοήθειας είναι περισσότερο για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν άμεσες απειλές, όπως αυτοκτονικές σκέψεις.

«Οι γραμμές αυτές είναι μια άμεση παρέμβαση», λέει και συμπληρώνει ότι ο σύμβουλος κρίσης στην άλλη άκρη της γραμμής θα αξιολογήσει το πρόβλημα και θα παρέχει μια βραχυπρόθεσμη παρέμβαση ή σύσταση.

«Στόχος είναι να νιώσεις καλύτερα αμέσως και να περιοριστεί ο κίνδυνος. Αν είσαι σε τέτοια κατάσταση λοιπόν, μπορείς να καλέσεις μια τέτοια γραμμή.

Οι γραμμές είναι χρήσιμες και για να σε παραπέμψουν κάπου. Μπορείς μέσω αυτών να έρθεις σε επικοινωνία με οργανισμούς που προσφέρουν δωρεάν ψυχοθεραπεία ή με χαμηλό κόστος. Κάποιες κρατικές υπηρεσίες επίσης παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες δωρεάν.

«Αλλά καλό είναι να βεβαιώνεσαι ότι πρόκειται για πιστοποιημένους επαγγελματίες, αν πρόκειται για κέντρα ή οργανισμούς που προσφέρουν φτηνές υπηρεσίες».

Προνόμια για εργαζόμενους
Καθώς οι ψυχικές παθήσεις αυξάνονται, περισσότερες εταιρείες δίνουν παροχές υγείας στους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, κάποιες εταιρείες έχουν άδειες, συνεδρίες μέσα στη εταιρεία ή και χρηματοδότηση για συνεδρίες.

Το ίδιο ισχύει για οργανισμούς διατήρησης υγείας. Κάποιοι έχουν αρχίσει να προσφέρουν κάλυψη για ψυχικές παθήσεις, για πρώτη φορά.

Ενώ πολλές από αυτές τις υπηρεσίες προσφέρουν μόνο βασικές λύσεις, μπορούν να βοηθήσουν να περιοριστεί το κόστος της ψυχοθεραπείας συνολικά. Αν δεν το έχεις ψάξει, αξίζει να στείλεις ένα μέιλ στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού για να δεις τι επιλογές υπάρχουν.

Ακολουθήστε την ιστοσελίδα teokanistras.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: vice.com