Ψυχολογία

Τι μπορείς να πεις σε κάποιον που έχει κατάθλιψη

Δεν είναι λίγες φορές που στην προσπάθεια μας να βοηθήσουμε κάποιον που υποφέρει από κατάθλιψη λέμε τα λάθος πράγματα και τα κάνουμε χειρότερα

Δεν σημαίνει πως υπάρχει κάποια κακή πρόθεση ή ότι φταίμε απλώς τις περισσότερες φορές τα λόγια μας δεν παρηγορούν γιατί συγχέουμε την κατάθλιψη με μια απλή ή εποχιακή μελαγχολία. Τι μπορείτε να κάνετε, όπως γράφει και το News4Health.gr.

Η κοινότητα Depression Alliance που εδρεύει στην Αγγλία στην προσπάθειά της να βοηθήσει τα άτομα που έχουν στο περιβάλλον τους κάποιον καταθλιπτικό είχε δώσει στο παρελθόν έναν «μπούσουλα» με οδηγίες δίνοντας κάποιες…κατευθυντήριες οδηγίες ως προς το τι είναι καλό και τι θα πρέπει να αποφεύγουμε να λέμε στο άτομο που θέλουμε να βοηθήσουμε.

Ακολουθούν τα «σωτήρια» tips

Η πρόθεση: Θέλουμε να δηλώσουμε «Είμαι εδώ για εσένα»
Τι λέμε: «Δεν είσαι μόνος-η σε αυτό»

Τι δεν πρέπει να λέμε: «Τι να πει και ο (…) που είναι χειρότερα από εσένα…»

Η πρόθεση: Θέλουμε να δηλώσουμε «Είσαι σημαντικός-η»
Τι λέμε: Ακριβώς αυτό, «Είσαι σημαντικός-η για εμένα/εμάς»

Τι δεν πρέπει να λέμε: «Κανείς δεν είπε πως η ζωή είναι δίκαιη»

Η πρόθεση: «Θέλω να σε βοηθήσω»

Τι λέμε: «Να σε πάρω μια αγκαλιά;»

Τι δεν πρέπει να λέμε: «Σταμάτα να αισθάνεσαι άσχημα για τον εαυτό σου»

Παράλληλα είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τι σημαίνει κατάθλιψη και πως νιώθει ένα άτομο που υποφέρει από αυτή. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε πρακτικά και ουσιαστικά τους πάσχοντες:

Όταν η κατάθλιψη είναι υπαρκτό πρόβλημα:

Τι πρέπει να λέμε: «Δεν είσαι τρελός-η»

Τι δεν πρέπει να λέμε: «ΟΚ, έχεις κατάθλιψη; Αλλά πάντα δεν είσαι λίγο μελαγχολικός-η;»

Όταν ο άλλος προσπαθεί να ξεπεράσει την κατάθλιψη:

Τι πρέπει να λέμε: «Θα τα καταφέρεις. Είμαι εδώ για εσένα»

Τι δεν πρέπει να λέμε: «Προσπάθησε να μην είσαι μελαγχολικός-η/Προσπάθησε να μην έχεις κατάθλιψη»

Όταν προσπαθούμε να κατανοήσουμε την κατάσταση:
Τι πρέπει να λέμε: «Δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς πως νιώθεις αλλά θα προσπαθήσω να καταλάβω»

Τι δεν πρέπει να λέμε: «Καταλαβαίνω πως νιώθεις κι εγώ μελαγχολώ μερικές μέρες την εβδομάδα ή το χειμώνα»

Όταν θέλουμε να στηρίξουμε πραγματικά τον άλλον:

Τι πρέπει να λέμε:
«Δεν πρόκειται να σε αφήσω»

«Σε αγαπώ»

Τι δεν πρέπει να λέμε:
«Βρήκες την κατάθλιψη ως δικαιολογία για να αποφύγεις….»

«Ασχολείσαι μόνο με τον εαυτό σου»

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε ψυχολόγο ή γραμμές υποστήριξης ενώ παράλληλα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στο site katathlipsi.gr.

Τι πρέπει να κάνετε για τον εαυτό σας για μην «βουλιάξετε» και εσείς συναισθηματικά

Πρέπει να κρατάτε τον εαυτό σας σε φόρμα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσετε να βοηθήσετε κάποιον που βρίσκεται σε κατάθλιψη αν δεν βρίσκεστε στην καλύτερη φόρμα που μπορείτε να είστε. Δεν πρέπει η συγκεκριμένη κατάσταση να σας επηρεάσει και να αφήσετε τον εαυτό σας.

Δεν θα είστε δυνατοί να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Προσπαθήστε να κρατάτε τον εαυτό σας υγιή και σε όσο γίνεται καλύτερη διάθεση. Η σωστή διατροφή και η άσκηση θα σας βοηθήσει σίγουρα σε αυτό.

Απ’ την άλλη μεριά με αυτό τον τρόπο θα δώσετε και το καλό παράδειγμα στο φίλο σας και ίσως αυτό τον κάνει να σας μιμηθεί. Αυτό φυσικά θα είναι πολύ καλό και γι’ αυτόν και θα τον βοηθήσει να αρχίσει να βλέπει τα πράγματα με άλλο μάτι.

Χρησιμοποιήστε όση βοήθεια μπορείτε να πάρετε

Στη προσπάθειά σας να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη ενός φίλου ή ακόμη και συγγενή θα πρέπει να φανείτε δυνατός. Δεν θα πρέπει να αφήσετε να σας καταβάλει η συγκεκριμένη κατάσταση.

Μην ξεχνάτε ότι:

Το να ρίχνεις τον εαυτό σου με πλήρη δύναμη στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης άλλων ανθρώπων μπορεί να σε οδηγήσει σε κόπωση και με τη σειρά σου να πέσεις και εσύ σε κατάθλιψη, που θα είναι ότι χειρότερο και για τους δυο σας.

Θυμηθείτε ότι δεν είστε θεραπευτής ή ψυχολόγος και δεν έχετε ούτε την εμπειρία ούτε την γνώση για να αντιμετωπίσετε τέτοιες καταστάσεις. Προσπαθείτε μεν να κάνετε ότι είναι δυνατό για να βοηθήσετε τη κατάσταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είστε ειδικός ή ότι θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε μια πολύ δύσκολη περίπτωση. Θα πρέπει να καταλάβετε άμεσα αν οι τρόποι που δοκιμάσατε ή δοκιμάζετε έχουν αποτέλεσμα.

Όταν δείτε ότι ό, τι κι αν έχετε κάνει δεν μπορεί να βοηθήσει τον φίλο σας τότε θα πρέπει να είστε έτοιμοι να δείξετε στον φίλο σας πόρους που μπορεί να χρησιμοποιήσει όπως η βοήθεια ενός επαγγελματία. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί, από την μια μεριά να μην συμπονέσει τον φίλο σας όπως κάνετε εσείς, αλλά έχει την γνώση και τα μέσα ώστε να μπορέσει να τον βοηθήσει. Μην ξεχνάτε ότι η δουλειά του μπορεί να γίνει πιο εύκολη αφού θα έχει εσάς ως συμπαραστάτη και βοηθό.


Ακολουθήστε την ιστοσελίδα teokanistras.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: dikaiologitika.gr

Back to top button

Απενεργοποιήστε το Ad Blocker για να συνεχίσετε!

Please consider supporting us by disabling your ad blocker