Quantcast
Τι σημαίνει για μια γυναίκα να έχει περίοδο στην Τουρκία του Ερντογάν
Stories

Τι σημαίνει για μια γυναίκα να έχει περίοδο στην Τουρκία του Ερντογάν

Εκεί που η έμμηνος ρύση είναι ακόμη ταμπού και οι σερβιέτες και ταμπόν θεωρούνται “είδος πολυτελείας”

Στα μέσα Ιανουαρίου, περίπου 20 φοιτήτριες διαδήλωσαν μπροστά από το κτήριο της Κεντρικής Υπηρεσίας Συλλογής Φόρων (σ.σ.: ας πούμε μία υπερ-Εφορία) στη Σμύρνη, κρατώντας όχι πανό, αλλά υπερμεγέθη γυναικεία εσώρουχα, λερωμένα με κόκκινη μπογιά.

«Δεν μπορούμε να αγοράσουμε σερβιέτες πια, δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά ούτε δύο γεύματα την ημέρα», φώναζαν τα κορίτσια που είναι μέλη του της συλλογικότητας «Campus Witches», η οποία “οργώνει” την Τουρκία με διαδηλώσεις και καμπάνιες για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών, κυρίως σε πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η τελευταία κινητοποίηση των “Μαγισσών”, ωστόσο, αφορά τη δραματική αύξησης του κόστους των ειδών υγιεινής, είδη που πωλούνται με φόρο 18%. Όμως, η κατρακύλα της τουρκικής λίρας σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα ανεργίας -ειδικά των νεαρών γυναικών- έχει κάνει την κατάσταση ασφυκτική, με αποτέλεσμα μαθήτριες, φοιτήτριες, αλλά και οι περισσότερες γυναίκες παραγωγικής ηλικίας να μην μπορούν να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Οι “Μάγισσες” πάλι έχουν μια ανατρεπτική θεωρία: ότι αφού η περίοδος είναι κάτι το φυσικό, τότε δεν θα πρέπει να πωλούνται, αλλά να παρέχονται δωρεάν στις γυναίκες, ειδικά εκείνες που δεν διαθέτουν χρήματα, όχι για ένα πακέτο, αλλά ούτε για μία σερβιέτα.

Και καθώς το κράτος δεν προτίθεται να κάνει το παραμικρό γι’ αυτό, οι “Μάγισσες” απευθύνονται στους πολίτες ζητώντας τους -σε κεντρικές δημόσιες τουαλέτες, σε τουαλέτες πανεπιστημίων και δημόσιων υπηρεσιών- να δωρίσουν προϊόντα εμμήνου ρύσεως στις γυναίκες.

Η Leylanur Mavili, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, εξηγεί χαρακτηριστικά ότι τα χρήματα που έχει στο πορτοφόλι της δεν τη φτάνουν για να περάσει τον μήνα, πόσω μάλλον, για να αντέξει με αξιοπρέπεια την έτσι κι αλλιώς δύσκολη συνθήκη της περιόδου.

Όπως λέει, χρειάζεται 20 με 25 σερβιέτες τον μήνα, αλλά θα τα καταφέρει να μη διακόψει τις κοινωνικές δραστηριότητες της, μόνο αν αγοράσει πολύ φθηνά -και όχι πάντα αξιόπιστα- προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

«Τα επώνυμα προϊόντα κοστίζουν περίπου 50 τουρκικές λίρες», λέει, ποσό δηλαδή που ισοδυναμεί με 3,30 €..!

Η φοιτήτρια Νομικής Ζεϊνέπ Κουρτ, η οποία είναι επίσης στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, είπε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ANKA ότι έχει γίνει πολύ δύσκολο για μια γυναίκα στην Τουρκία το να επιβιώνει χωρίς εξευτελισμούς από την ίδια της την περίοδο.

«Έχω υποτροφία 800 λιρών το μήνα και 50 από αυτές πηγαίνουν για σερβιέτες». Συν τοις άλλοις, όπως λέει αυτά τα προϊόντα είναι κυριολεκτικά κρυμμένα μέσα σε μαύρες σακούλες, }λες και οι γυναίκες πρέπει να ντρέπονται που έχουν περίοδο”.

Επιπλέον, σερβιέτες και ταμπόν δεν είναι κάτι που μπορείς να βρεις παντού…

Όλα αυτά, τη στιγμή που -σύμφωνα με επίσημα στοιχεία-, ο πληθωρισμός αυξήθηκε πάνω από 36% τον Δεκέμβριο, φθάνοντας σε υψηλό 19 ετών. Η τιμή του φυσικού αερίου και του ρεύματος αυξήθηκε κατά 50% για τα νοικοκυριά στις αρχές Ιανουαρίου και πάνω από 100% για τις εταιρείες.

Όσο οικογένειες προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, μέρα τη μέρα, με μισθούς πείνας, σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη μακραίνουν οι ουρές για αγορά ψωμιού με κουπόνια, ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, στο τέλος της ημέρας φτάνουν να ψάχνουν στα σκουπίδια για για φρούτα και λαχανικά…

Τι εννοούμε, όμως, όταν λέμε ότι σε μεγαλουπόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη δεν πωλούνται παντού, σε όλα τα σούπερ – μάρκετ, σερβιέτες και ταμπόν;!

Σε αρκετά μαγαζιά, προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως οι παιδικές τροφές, ο καφές και το τυρί εκτίθενται (!) κλειδωμένα σε γυάλινες προθήκες και όποιος έχει χρήματα, τα αγοράζει.

Οι δε σερβιέτες, τα ταμπόν και τα προϊόντα καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής θεωρούνται είδη πολυτελείας.

Σύμφωνα με το Τουρκικό Ινστιτούτο Έρευνας και Στατιστικής, η τιμή των σερβιετών πέρσι αυξήθηκε κατά 50%, ενώ βάσει έρευνας σε περισσότερες από 100 οικογένειες, η τουρκική ΜΚΟ Deep Poverty Network, είπε ότι το 82% των ανθρώπων δεν μπορούσαν να αγοράσουν προϊόντα υγιεινής.

Και φυσικά, η περίοδος -στην Τουρκία των γυναικοκτονιών και της κλιμακούμενης έμφυλης βίας- παραμένει θέμα ταμπού

Ο Irmak Sarac, γυναικολόγος και επίτιμο μέλος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, δήλωσε στο πρακτορείο ANKA ότι οι συνθήκες, ειδικά για γυναίκες που δουλεύουν στα χωράφια, καταφεύγουν σε εξωφρενικές λύσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την περίοδό τους.

«Ακούμε ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν φύλλα και άλλες ανθυγιεινές μεθόδους και το κράτος πρέπει να μεριμνήσει γι’ αυτό», εξηγεί.

Οι “Μάγισσες”, πάντως, δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα μέχρι να λυθεί ένα τεράστιο πρόβλημα των γυναικών της χώρας που αναγκάζονται να μένουν μακριά από τις σπουδές και τις δουλειές τους τους, τις μέρες της περιόδου τους.

Με στοιχεία από dw.com

Ακολουθήστε την ιστοσελίδα teokanistras.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: ampa.lifo.gr