Το σκληρό κουμπί του unfollow
Unfollow, όπως λέμε “διαβάστηκε”, αλλά στο πιο δηλητηριώδες
Όταν ένα unfollow λαμβάνει χώρα στο σύμπαν των σελέμπριτι, αποκτά πολύ μεγάλη δυναμική. Το ίντερνετ γεμίζει ειδήσεις, οι φανς μετακινούνται και γινόμαστε όλοι μάρτυρες μιας μεγάλης ρήξης. Για τους σελέμπριτιζ το unfollow αποτελεί μια δήλωση με την οποία κάνουν σαφές στο κοινό πως ένα γυαλί έσπασε, μια συνεργασία διαλύθηκε, ένας χωρισμός παίρνει διαστάσεις, ένα beef δεν μπορεί να διορθωθεί. Αυτό που κάνει τη διαφορά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το context, δηλαδή ποιος κάνει την κίνηση και ποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις.
# Eμείς και το unfollow
Αν περνάς έστω και λίγο χρόνο στο Instagram, σίγουρα έχεις έρθει αντιμέτωπος με το unfollow και αν ο λογαριασμός είναι και ιδιωτικός αυτός που σταμάτησε να σε ακολουθεί με ένα κουμπί μπορεί να σε πετάξει και από τη λίστα των ακολούθων του. Αυτή η πληροφορία μπορεί να σε πειράξει για ένα δευτερόλεπτο, να σε παραξενέψει για δύο δευτερόλεπτα, αλλά αμέσως μετά το ξεπερνάς και ο άνθρωπος που σε ακολουθούσε μέχρι πριν από λίγο τώρα είναι για σένα ένας μικρός κόκκος σκόνης στην μηχανή αναζήτησης.(Είναι;).
# Η αντίδραση στο unfollow
Επειδή είμαστε άνθρωποι και το unfollow είναι αρκετά πιο τελεσίδικο από το «διαβάστηκε» μπορεί να σε κατακλύσουν πολλά και ανάμικτα συναισθήματα. Το πιο πιθανό είναι η πρώτη κουβέντα που θα ξεστομίσεις αντανακλαστικά να είναι βρισιά και παράλληλα να αναρωτηθείς «μα καλά, τι του έκανα;». Κάποιος πάτησε ένα κουμπί και εσύ βρέθηκες με τοξικές σκέψεις και με ψυχή γεμάτη ενοχές και αμφιβολία. Από απλή περιέργεια είτε κάθεσαι και ψάχνεις στις υπόλοιπες πλατφόρμες για να δεις αν σε έχει αποκλείσει δια παντός, είτε απλά σκέφτεσαι όλη σου τη διαδικτυακή δραστηριότητα, τα likes, τα σχόλια και τα μηνύματα. Όλα αυτά αποτελούν μια έκφραση διαδικτυακού μαζοχισμού, μια απέλπιδα προσπάθεια να ερμηνεύσει κανείς τη συμπεριφορά των ανθρωπίνων σχέσεων που δημιουργούνται ή διατηρούνται μέσω ίντερνετ.
# Η συνδεσιμότητα στο unfollow
Περνάμε τόσο πολύ χρόνο στο διαδίκτυο που πολλές φορές συσχετίζουμε – σχεδόν αχρείαστα- τις σχέσεις που δημιουργούμε στην online και την offline πραγματικότητα. Μπορείς να αναλογιστείς πότε ήταν η τελευταία φορά που βρέθηκες σε περιβάλλον με ανθρώπους που νιώθεις οικεία και αισθάνθηκες απόρριψη. Λογικά, έχεις δεχτεί περισσότερες φορές online επίθεση ξινίλας, υπό τη μορφή ενός «διαβάστηκε» σε σχέση με αυτές που έχεις φάει ξινίλα εξ’ επαφής. Το να βλέπεις ότι κάποιος σε έχει αποκλείσει από τα social media μπορεί να σε πληγώσει. Είναι αυτή μια κίνηση που χρειάζεται να την παίρνουμε τόσο σοβαρά; Ειδικά αν αναλογιστούμε την απόσταση που μπορεί να έχει η διαδικτυακή μας περσόνα σε σχέση με τον εαυτό μας, όταν είμαστε offline; Για παράδειγμα φλερτάρουμε το ίδιο εύκολα online όσο και εκτός σύνδεσης; Είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι εντός και εκτός πλατφόρμας;
# Άβολες καταστάσεις στο unfollow
Για πολλούς η διαγραφή ακολούθων είναι σαν το ξεκαθάρισμα της ντουλάπας από τη Μαρί Κόντο: μέσα στα χρόνια γνωρίζουμε ανθρώπους και με κάποιους από αυτούς δημιουργούμε σχέσεις και κάπου στην πορεία χανόμαστε. Για παράδειγμα, μπορεί να ακολουθείς έναν ενοχλητικό συμμαθητή από τότε που ήσουν στο σχολείο, σκέφτεσαι ότι και να τον διαγράψεις δεν τρέχει και κάτι, αφού δεν πρόκειται να τον ξαναδείς. Έλα όμως που μια κοινή σας φίλη παντρεύεται, επειδή κάθεστε δίπλα -δίπλα στη ροτόντα αρχίζει να σε ρωτάει «γιατί με ξε-ακολούθησες;» (αληθινή, άβολη ιστορία με μένα να προσπαθώ να μην πω ότι τα stories του είναι τόσα πολλά που για χάρη του σκέφτηκα τον όρο insta reality show).
# Σίγαση αντί για unfollow;
Σε κάθε περίπτωση σκληρό κουμπί το unfollow, που αν πατηθεί μπορεί να ενεργοποιήσει ευαίσθητες χορδές στους άλλους ανθρώπους. Αν δεν υπάρχει καυγάς. παρεξήγηση, κάποιου είδους προσβολή στη μέση, μια καλή λύση είναι η σίγαση, καμία καρδιά δεν θα πληγωθεί, κανένα μάτι δεν θα δακρύσει, κανένα ρουθούνι δεν θα ματώσει. Βάζεις στο mute τον άνθρωπο που σταμάτησε να σε ενδιαφέρει ή σε κούρασε ο τρόπος που χρησιμοποιεί τα social. Έτσι όλοι είναι χαρούμενοι, κανείς δεν παρεξηγείται, κανείς δεν στεναχωριέται, κανείς δεν αναρωτιέται «γιατί;» και εσύ συνεχίζεις τη ζωή σου αποφεύγοντας άβολες καταστάσεις. (Εκτός κι αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος).
Ακολουθήστε την ιστοσελίδα teokanistras.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πηγή: ampa.lifo.gr